PUBLICITÉ

Pijn in de elleboog: wat zijn de symptomen van epicondylitis?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 05/12/2014 - 13h02
-A +A

Epicondylitis, in de volksmond beter bekend als tennisarm of tenniselleboog, is een typische aandoening van tennisspelers, maar ook andere  mensen krijgen ermee te maken. De pijn begint aan de elleboogpiek en maakt heel wat sporters (golfspelers, roeiers, bodybuilders, enz.), maar ook verstokte doe-het-zelvers en overbelaste arbeiders het leven zuur.

Hoe is epicondylitis te herkennen? Wat zijn de onmiskenbare symptomen?

PUB

Wat is een tennisarm?

Een tennisarm is een ontsteking van de pezen van de elleboog die de aanhechting vormen voor de spieren van de voorarm tot net onder de elleboog. Daar zit aan de buitenkant van de arm een knobbeltje, de zogeheten epicondylus.

Bij epicondylitis is de pijn precies op dat knobbeltje voelbaar, op de epicondylus dus.

Wat zijn de symptomen van een tennisarm?

In het begin doet de epicondylus alleen pijn bij het betasten. Daarna komt de pijn geleidelijk aan meer op bij repetitieve of intensieve bewegingen van de arm of de hand. Maar de pijn kan ook onverwacht en fel opkomen.

Wat is epitrochleïtis?

Bij een ‘gewone’ tennisarm is het knobbeltje aan de buitenkant van de elleboog ontstoken, bij epitrochleïtis zit de ontsteking aan de binnenkant. We spreken daarom van backhand- en forehand-tenniselleboog.

De pijn  komt op bij het herhaaldelijk uitvoeren van de beweging die de ontsteking in de elleboog heeft veroorzaakt, maar ook gewoon bij het plooien van de arm, het grijpen naar voorwerpen met gestrekte arm of bij draaiende bewegingen zoals het hanteren van een deurklink.

De pijn kan dan uitstralen naar de hele binnenkant van de voorarm.

Typisch is ook dat ze verdwijnt of vermindert bij rusten. 

De pijn van een tennisarm manifesteert zich dus op een heel precieze plek. Lichte druk op de epicondylus volstaat al om de pijn meteen op te roepen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 05/12/2014 - 13h02

Société française de Médecine générale, L’épicondylite et vous, http://www.sfmg.org/data/generateur/generateur_fiche/554/fichier_epicondylitedocpatientregardsder706a4.pdf. Institut National de Recherche et de Sécurité (INRS), Les troubles musculo-squelettiques du membre supérieur, www.inrs.fr. Centre canadien d’Hygiène et de Sécurité au Travail, Épicondylite (tennis elbow), www.cchst.ca.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Tenniselleboog: doelstelling op lange termijn Geüpdatet op 18/03/2002 - 00h00

Een tenniselleboog (tennis elbow) is een ontsteking van de pezen ter hoogte van de elleboog. Deze aandoening is zeer vaak te wijten aan een te intensief gebruik van de spieren van de onderarm, bijv. bij het tennissen. Vandaar de naam. Een Nederlandse...

Hoe een tenniselleboog voorkomen en genezen? Gepubliceerd op 01/07/2014 - 16h07

Wereldwijd spelen ongeveer 100 miljoen mensen tennis. Eén op de drie heeft echter last van de fameuze tenniselleboog ("tennis elbow") of zal er nog mee te maken krijgen. Reden genoeg voor een artikel!

Tenniselleboog: lithotripsie inefficiënt Geüpdatet op 27/02/2003 - 00h00

Extracorporale lithotripsie heeft haar doeltreffendheid bewezen bij de behandeling van nierstenen, maar begeeft zich ook op het terrein van de reumatologie. Een tenniselleboog wordt vaak behandeld met lithotripsie, maar de techniek blijkt niet te wer...

Meer artikels