Epicondylitis, in de volksmond beter bekend als tennisarm of tenniselleboog, is een typische aandoening van tennisspelers, maar ook andere mensen krijgen ermee te maken. De pijn begint aan de elleboogpiek en maakt heel wat sporters (golfspelers, roeiers, bodybuilders, enz.), maar ook verstokte doe-het-zelvers en overbelaste arbeiders het leven zuur.
Hoe is epicondylitis te herkennen? Wat zijn de onmiskenbare symptomen?

Wat is een tennisarm?
Een tennisarm is een ontsteking van de pezen van de elleboog die de aanhechting vormen voor de spieren van de voorarm tot net onder de elleboog. Daar zit aan de buitenkant van de arm een knobbeltje, de zogeheten epicondylus.
Bij epicondylitis is de pijn precies op dat knobbeltje voelbaar, op de epicondylus dus.
Wat zijn de symptomen van een tennisarm?
In het begin doet de epicondylus alleen pijn bij het betasten. Daarna komt de pijn geleidelijk aan meer op bij repetitieve of intensieve bewegingen van de arm of de hand. Maar de pijn kan ook onverwacht en fel opkomen.
Wat is epitrochleïtis?
Bij een ‘gewone’ tennisarm is het knobbeltje aan de buitenkant van de elleboog ontstoken, bij epitrochleïtis zit de ontsteking aan de binnenkant. We spreken daarom van backhand- en forehand-tenniselleboog.
De pijn komt op bij het herhaaldelijk uitvoeren van de beweging die de ontsteking in de elleboog heeft veroorzaakt, maar ook gewoon bij het plooien van de arm, het grijpen naar voorwerpen met gestrekte arm of bij draaiende bewegingen zoals het hanteren van een deurklink.
De pijn kan dan uitstralen naar de hele binnenkant van de voorarm.
Typisch is ook dat ze verdwijnt of vermindert bij rusten.
De pijn van een tennisarm manifesteert zich dus op een heel precieze plek. Lichte druk op de epicondylus volstaat al om de pijn meteen op te roepen.
Société française de Médecine générale, L’épicondylite et vous, http://www.sfmg.org/data/generateur/generateur_fiche/554/fichier_epicondylitedocpatientregardsder706a4.pdf. Institut National de Recherche et de Sécurité (INRS), Les troubles musculo-squelettiques du membre supérieur, www.inrs.fr. Centre canadien d’Hygiène et de Sécurité au Travail, Épicondylite (tennis elbow), www.cchst.ca.