PUBLICITÉ

Pijn in de benen voor de winkeletalage? Pas op voor dit discrete symptoom!

Geüpdatet door Sabine Dupont, gezondheidsjournaliste op 21/01/2014 - 08h59
-A +A

Kent u etalageziekte?

Nee, het gaat hier niet om een ziekte die shoppingfanaten treft, maar om een aandoening van de beenslagaders.

De aandoening wordt ook wel etalageziekte genoemd, omdat ze zich vaak manifesteert door pijn in de benen tijdens een shoppingsessie.

Deze sluipende kwaal zou meer aandacht moeten krijgen…...

PUB

Arteritis of etalageziekte: moeilijk op te sporen symptomen

Perifere arteriopathie wordt veroorzaakt door een vernauwing van de slagaders, meestal de beenslagaders, en kan lange tijd zonder symptomen blijven. De ziekte kan zich lange tijd sluipend ontwikkelen, maar ze is een belangrijke risicofactor voor cerebrovasculaire accidenten (CVA).

Wat zijn de symptomen van perifere arteriopathie?

U wandelt een paar honderd meter en krijgt geleidelijk last in uw kuiten. U houdt even halt, tot de pijn verdwijnt, en werpt ondertussen een blik op de uitstalramen. U loopt verder, maar moet af en toe stilstaan, want de pijn keert bij vlagen terug.

Het gaat hier niet om gewone krampen, maar wellicht om perifere arteriopathie, ook wel etalageziekte genoemd. Uw kuitspieren zijn niet meer voldoende doorbloed en krijgen te weinig zuurstof, waardoor u pijn krijgt bij het lopen. Dit verschijnsel wordt ook wel "claudicatio intermittens" (intermitterend hinken) genoemd.

Wat zijn de risico's van perifere arteriopathie?

Deze vrij onschuldig lijkende symptomen doen bij de patiënt niet altijd een alarmbelletje rinkelen, waardoor het moeilijk is om een correcte diagnose te stellen.

Perifere arteriopathie houdt echter ernstige risico's in. De bloedcirculatie in de benen kan aanzienlijk verminderen, waardoor er gangreen kan ontstaan (waarbij de niet-doorbloede weefsels afsterven).

Verder blijkt dat personen met de etalageziekte twee tot drie keer meer kans lopen op een cerebrovasculair accident en vier keer meer kans op een hartinfarct.

 

Risico's en remedies

Er zijn verschillende risicofactoren voor perifere arteriopathie. Allereerst de leeftijd, waar helaas moeilijk iets aan te doen valt! Maar u kunt er ook zelf iets aan doen.

  • De beste manier om arteriopathie tegen te gaan, is niet te roken, want tabak is de belangrijkste vijand van uw slagaders.
  • Een evenwichtige voeding met veel groenten en fruit helpt overmatige cholesterol te bestrijden.
  • Aarzel ook niet om regelmatig uw bloeddruk en uw bloedsuikerspiegel te laten controleren. Ook diabetes is een uitlokkende factor.
  • Ten slotte luidt de boodschap: wandelen, wandelen en nog eens wandelen. Krijgt u onderweg pijn, rust dan enkele minuten. Door training kunt u geleidelijk verder en sneller wandelen.
  • En blijft de etalageziekte u ondanks die tips dag in dag uit plagen, dan zijn er nog altijd geneesmiddelen. In ernstige gevallen kan een operatie overwogen worden.
Initialement publié par Sabine Dupont, gezondheidsjournaliste le 06/01/2004 - 00h00 et mis à jour par Sabine Dupont, gezondheidsjournaliste le 21/01/2014 - 08h59

Persbericht Sanofi-Synthelabo

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Boezemfibrilleren vergroot de kans op een CVA Gepubliceerd op 08/02/2017 - 12h47

Kent u de verschillende hartritmestoornissen? De meest voorkomende en de gevaarlijkste is boezemfibrilleren, ook bekend als voorkamerfibrilleren. Het fenomeen vervijfvoudigt uw kans op een CVA. We verkennen de verbanden tussen deze beide risico’s.

Hoe verwikkelingen van diabetes voorkomen? Gepubliceerd op 13/11/2012 - 11h56

Diabetes kan ernstige complicaties veroorzaken die een heuse handicap kunnen zijn in het dagelijks leven . Maar zover hoeft het niet te komen, want u kunt deze verwikkelingen perfect voorkomen. Krijgt u er toch mee te maken, dan hebt u er alle baat b...

CVA: meteen reageren bij de eerste signalen Gepubliceerd op 27/04/2016 - 09h47

Elke dag krijgen in België gemiddeld meer dan 50 mensen een cerebrovasculair accident (CVA) . Het CVA is een van de belangrijkste oorzaken van sterfte en verminderde mobiliteit. Net als bij een hartinfarct, is het erg belangrijk dat u de eerste teken...

Meer artikels