PUBLICITÉ

Pijn aan de voeten: een overzicht van mogelijke oorzaken!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/02/2017 - 11h00
-A +A

Onze voeten krijgen niet de aandacht die ze verdienen.

Het zijn nochtans zij die ons dragen tijdens de 100.000 à 180.000 km die we tijdens ons leven afleggen.

Mycosen, wratten, blaren, ... Wat doet er pijn aan onze voeten?

PUB

Hou uw voeten in topvorm

Onze voeten zijn één van de meest verwaarloosde lichaamsdelen.

We hebben al te vaak de neiging om hun kwaaltjes te verbergen in onze sokken of schoenen, terwijl ze op lange termijn tot ernstige medische problemen kunnen leiden, in sommige gevallen zelfs tot invaliditeit.

Zonder voeten zijn en staan we nergens. Wist u bijvoorbeeld dat we 10.000 tot 17.000 passen per dag afleggen? Gezonde voeten zijn het geheim van een goede mobiliteit.

Wie voldoende beweegt - hij of zij hoeft daarom zeker geen topsporter te zijn - , leeft langer en gelukkiger. Met loden voeten wordt het echter moeilijker om van het leven te genieten.

Pijnlijke voeten: kleine kwaaltjes

  • Blaren: Een kleine zwelling onder de opperhuid vol sereus vocht, door te lange wrijvingen (van ultrapuntige muiltjes bijvoorbeeld).
  • Eelt: Het kan gaan om een eeltplek, een eeltknobbel of een likdoorn. Een eeltplek zit meestal op de voorkant van de voetzool, een eeltknobbel aan de zijkant van de voet. Het gaat om verdikkingen van de dodecellenlaag van de huid, de hoornlaag, die zich vormen als reactie op herhaalde druk of wrijving (meestal zijn de schoenen de schuldigen). Een likdoorn is kleiner en minder dik in het midden dan in de omtrek. Hij is pijnlijk als hij de gevoelszenuwen bereikt in de diepere huidlagen. Hij kan hard of - wat zeldzaam is - zacht zijn. Bij een harde likdoorn vormt er zich in het midden een korst. Een zachte likdoorn zit tussen twee tenen en wordt ook wel eksteroog genoemd.
  • Kloven: Een kloof kan ontstaan na een eeltplek, vaak in de hiel. Er bestaat gevaar voorinfectie.
  • Wratten: Een wrat is een huiduitwas. Het gaat om een virus waardoor de huidcellen ongebreideld gaan woekeren. Wratten genezen vaak spontaan. Toch is het aan te raden om ze te laten behandelen, wegens het gevaar voor besmetting van andere lichaamsdelen of andere mensen (bedankt, zwembad!).
  • Ingegroeide nagel: De hoeken van een nagel kunnen door te groeien doordringen in het naburige vlees. Dat veroorzaakt een pijnlijke ontsteking, een roodachtige zwelling of zelfs een etterende infectie.
  • Mycosen: Mycosen zijn infecties door microscopische schimmels. Ze komen vaak voor tussen de tenen en onder de nagels. Ze veroorzaken jeuk en een slechte geur, zijn wit of geelachtig, én besmettelijk. Ook overmatig gebruik van zeep (behalve zure zepen) verhoogt de kans op schimmelinfecties.

Initialement publié par C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 29/07/2003 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 24/02/2017 - 11h00

Médi-Sphère 191, 3 april 2002.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Wratten? Meteen ingrijpen! Gepubliceerd op 28/07/2016 - 15h25

Zowel kinderen als volwassenen kunnen wratten krijgen op hun voetzool, voor ongeveer 10% van de bevolking zijn wratten een feit. Wratten kunnen het hele jaar door optreden en nog vaker tijdens de zomer. Om het euvel te voorkomen, zijn er twee basisma...

Krijgt men effectief wratten in het zwembad? Gepubliceerd op 13/07/2014 - 18h19

Is het werkelijk in het zwembad dat men het meeste risico loopt om wratten te krijgen? Voet- en handwratten komen vrij veel voor bij kinderen. Gewoonlijk worden de zwembaden ervan beschuldigd een ideale plaats te zijn voor de verspreiding van wratten...

Wratten, wat kan u er thuis tegen doen? Gepubliceerd op 19/08/2013 - 15h56

Een wrat verdwijnt vaak vanzelf. Toch start u beter een behandeling, om te vermijden dat de wrat uitbreidt, of dat u anderen besmet. Met een behandeling op basis van salicylzuur of op basis van cryotherapie (bevriezing) kunt u trouwens zelf beginnen.

Voeten: wie loopt welk risico? Geüpdatet op 19/09/2006 - 00h00

De voeten moeten elke stap opvangen en bij joggers zijn dat er nog meer dan bij niet-joggers. Welke risico's lopen de voeten bij het opvangen van al die schokken? Wat zijn de gevaren en wat zijn de oplossingen?

Meer artikels