PUBLICITÉ

Piercings: riskant of onschadelijk?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 05/04/2011 - 12h40
-A +A

Het zetten van piercings is tegenwoordig strikt gereglementeerd. Dat beperkt de risico’s op infecties. Toch kunnen er bij piercings altijd nog complicaties optreden. Wat zijn nu precies die mogelijke complicaties bij piercings, en komen ze vaak voor?

PUB

Piercings worden door de huid, door het slijmvlies of door het kraakbeen gezet en bestaan al sinds de oudheid. Vandaag is deze praktijk erg in de mode en vooral bij jongeren wijd verspreid,

Maar hoe populair piercings ook zijn, in 30 tot 40% van de gevallen treden er complicaties op, en dat ondanks de reglementering die rond het zetten van een piercing geldt. Deze complicaties kunnen infecties zijn, ze kunnen het gevolg zijn van handelingen in het dagelijkse leven, of ze kunnen te maken hebben met de plaats waar de piercing is aangebracht.

 

Piercings: het risico op infecties.

Infectieuze complicaties komen voor in 10 tot 25% van de gevallen.

De infectie kan worden opgelopen bij het zetten zelf van de piercing, en zeker als dat gebeurt zonder dat de basisregels van hygiëne worden nagevolgd. Ze kan ook het gevolg zijn van een latere besmetting tijdens de verzorging van de genezende wonde. Of ze kan te wijten zijn aan het verkeerd behandelen van de doorboorde zone of het ingebrachte sieraad. In de meeste gevallen wordt de infectie veroorzaakt door de Staphylococcus aureus (een bekende bacterie die voedselvergiftiging, etterende infecties en zelfs levensbedreigende sepsis-infecties veroorzaakt). Soms komt ze voor samen met een infectie met de bacterie Pseudomonas aeruginosa. De ernst van de infecties hangt af van de mate waarin de bacteriën zich in het lichaam verspreiden en of ze bijvoorbeeld ook het bot en/of het kraakbeen aantasten. Er bestaat ook gevaar voor overdracht van het aidsvirus en van hepatitis B, C en D.

 

Wat te doen bij een infectie?

Haal de piercing eruit en raadpleeg uw huisarts. Die zal lokaal wat weefsel wegnemen om te kunnen bepalen om welke bacterie het gaat en zo de geschikte antibioticakuur te kunnen voorschrijven. Soms is ook het opensnijden of draineren van de wonde noodzakelijk.

 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 05/04/2011 - 12h40
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Piercing: een stand van zaken Geüpdatet op 08/07/2008 - 00h00

Een team van Britse wetenschappers heeft zich net verdiept in het fenomeen piercing in onze samenleving. De onderzoekers antwoordden op sociologische vragen - leeftijd, geslacht, geviseerde lichaamsstreken - rond dit onderwerp dat een grote impact ka...

De complicaties van piercings Geüpdatet op 14/09/2004 - 00h00

Piercings - het doorboren of steken van voorwerpen in de huid - zijn niet zonder gevaar. De complicaties van deze bij jongeren bijzonder populaire praktijk zijn ingedeeld in vier categorieën…

Beperk de risico's bij piercings! Geüpdatet op 10/08/2009 - 00h00

Vanuit gezondheidsstandpunt is geen piercing laten zetten de verstandigste beslissing. Als u het toch wilt doen, kunt u met enkele simpele voorzorgen de risico's die eigen zijn aan het zetten van een piercing beperken.

Piercing, trendy but...risky Geüpdatet op 06/05/2003 - 00h00

Piercing is in. Voor steeds meer jongeren betekent het een bevestiging van hun identiteit en eigenwaarde. De gezondheidsrisico's zijn aanzienlijk. Maar dat lijkt de hype alleen maar aan te wakkeren.

Meer artikels