PUBLICITÉ

Piercing, trendy but...risky

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 06/05/2003 - 00h00
-A +A

Piercing is in. Voor steeds meer jongeren betekent het een bevestiging van hun identiteit en eigenwaarde. De gezondheidsrisico's zijn aanzienlijk. Maar dat lijkt de hype alleen maar aan te wakkeren.

PUB

Motieven voor piercing

De burgerman houdt niet van die ringen of juwelen in neuzen, oren, wenkbrauwen en lippen. Maar het voor de kop stoten van Jan Modaal is niet de enige reden waarom zoveel jongeren kiezen voor een piercing. Ongetwijfeld is het een modeverschijnsel, maar dat is geen afdoende verklaring. Voor schoolgaande jongeren op de grens tussen kind en volwassene kan het fenomeen als een overgangsritueel worden beschouwd. En deze betekenis had piercing al in stammen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Het doorstaan van de pijn door het doorboren van een plek van het lichaam was verbonden met de overgang naar volwassenheid. Ook bij ons blijft piercing vaak een pijnlijke procedure want het gebeurt meestal zonder verdoving.

Intieme piercings

Daar waar piercings op zichtbare plaatsen een publieke betekenis hebben, hebben piercings ter hoogte van tepels, navel of genitaliën een intiemer karakter. Sommigen ervaren meer genot bij het vrijen dankzij het ringetje in de de penis, in de schaamlippen of zelfs in de clitoris. Piercings in de vrouwelijke genitaliën hebben vaak een bijzondere betekenis. Traumatische ervaringen zoals seksueel misbruik hebben deze vrouwen vervreemd van deze lichaamsdelen. Door het opnieuw beleven van een hevige pijn, nu door een piercing en in omstandigheden die ze zelf onder controle hebben, identificeert het vroegere slachtoffer zich nu met de agressor. Door deze ervaring kunnen vrouwen zich opnieuw één voelen.

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 06/05/2003 - 00h00 Body piercing: medical consequences and psychological motivations. The Lancet 2003;361:1205-1213.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Piercing: een stand van zaken Geüpdatet op 08/07/2008 - 00h00

Een team van Britse wetenschappers heeft zich net verdiept in het fenomeen piercing in onze samenleving. De onderzoekers antwoordden op sociologische vragen - leeftijd, geslacht, geviseerde lichaamsstreken - rond dit onderwerp dat een grote impact ka...

Beperk de risico's bij piercings! Geüpdatet op 10/08/2009 - 00h00

Vanuit gezondheidsstandpunt is geen piercing laten zetten de verstandigste beslissing. Als u het toch wilt doen, kunt u met enkele simpele voorzorgen de risico's die eigen zijn aan het zetten van een piercing beperken.

Piercings: riskant of onschadelijk? Geüpdatet op 05/04/2011 - 12h40

Het zetten van piercings is tegenwoordig strikt gereglementeerd. Dat beperkt de risico’s op infecties . Toch kunnen er bij piercings altijd nog complicaties optreden. Wat zijn nu precies die mogelijke complicaties bij piercings , en komen ze vaak voo...

Piercing: informeren om de risico's te beperken Gepubliceerd op 23/04/2013 - 11h02

Een piercing doorboort de huid of het slijmvlies en vormt dus zo een potentiële toegangspoort voor ontstekingsmechanismen. Er zijn duidelijke risico's op het moment dat de piercing wordt geplaatst, maar ook tijdens de periode van littekenvorming die...

Meer artikels