PUBLICITÉ

Piercing: een stand van zaken

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/07/2008 - 00h00
-A +A

Een team van Britse wetenschappers heeft zich net verdiept in het fenomeen piercing in onze samenleving. De onderzoekers antwoordden op sociologische vragen - leeftijd, geslacht, geviseerde lichaamsstreken - rond dit onderwerp dat een grote impact kan hebben op onze gezondheid.

PUB

Lichaamspiercing: waar?

Piercings zijn een mode- en/of persoonsgebonden fenomeen dat sinds enkele jaren erg in is in onze contreien. De complicaties die met piercings gepaard gaan, zijn al herhaaldelijk behandeld in tal van studies en komen ook in de media geregeld aan bod om het grote publiek te wijzen op de eventuele risico's voor de gezondheid. Maar totnogtoe was er nog geen enkele studie gewijd aan de omvang en de kenmerken van piercings, en daarmee ook niet aan twee nog onopgeloste vragen: Wie doet er aan piercing? En welke zones worden er gepiercet?

Aan het onderzoek deden 10.500 Britten mee van 16 jaar en ouder. Alle ondervraagden werden wiilekeurig gekozen.

De onderzoekers hebben zich in deze studie wel alleen gebogen over lichaamspiercings, piercings van de oorlel (oorpiercing) niet meegerekend.

10% van de ondervraagden loopt rond met een piercing

Van de groep van deelnemers had 10% een of meerdere lichaamspiercings (1.049 op 10.503 mensen).
De allerjongsten hebben het vaakst een piercing.
Lichaamspiercings komen vaker voor bij vrouwen: 50% van de vrouwen tussen 16 en 24 heeft een piercing.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/07/2008 - 00h00 Bone A. et coll., British Medical Journal, juni 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De complicaties van piercings Geüpdatet op 14/09/2004 - 00h00

Piercings - het doorboren of steken van voorwerpen in de huid - zijn niet zonder gevaar. De complicaties van deze bij jongeren bijzonder populaire praktijk zijn ingedeeld in vier categorieën…

Piercings: riskant of onschadelijk? Geüpdatet op 05/04/2011 - 12h40

Het zetten van piercings is tegenwoordig strikt gereglementeerd. Dat beperkt de risico’s op infecties . Toch kunnen er bij piercings altijd nog complicaties optreden. Wat zijn nu precies die mogelijke complicaties bij piercings , en komen ze vaak voo...

Beperk de risico's bij piercings! Geüpdatet op 10/08/2009 - 00h00

Vanuit gezondheidsstandpunt is geen piercing laten zetten de verstandigste beslissing. Als u het toch wilt doen, kunt u met enkele simpele voorzorgen de risico's die eigen zijn aan het zetten van een piercing beperken.

Piercing: informeren om de risico's te beperken Gepubliceerd op 23/04/2013 - 11h02

Een piercing doorboort de huid of het slijmvlies en vormt dus zo een potentiële toegangspoort voor ontstekingsmechanismen. Er zijn duidelijke risico's op het moment dat de piercing wordt geplaatst, maar ook tijdens de periode van littekenvorming die...

Meer artikels