PUBLICITÉ

Peulvruchten: waarom u ze beter regelmatig op het menu zet…

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diététicienne op 09/03/2015 - 13h03
-A +A

Peulvruchten zijn om allerlei redenen weinig populair, terwijl ze toch inspiratie hebben geleverd voor tal van regionale klassiekers. Ze zijn ten onrechte het slachtoffer van een pak vooroordelen. Een overzicht van hun positieve eigenschappen…

PUB

Peulvruchten: goede koolhydraten en vezels

 

Of het nu gaat om bonen (witte bonen, bruine bonen, tuinbonen en flageoletbonen), linzen, kekers of spliterwten: alle peulvruchten hebben min of meer dezelfde voedingssamenstelling.

Eenmaal gekookt, bevatten peulvruchten 15 tot 20 % complexe koolhydraten. Die geven pas na zekere tijd hun energie vrij, temeer omdat ze ook gezonde vezels bevatten (4 tot 5 %).

Dat is een uitstekende zaak, want als u een salade met linzen of flageoletbonen hebt gegeten bij uw lamsbout, is het ondenkbaar dat u nadien nog met een hongergevoel zit!

Peulvruchten: veel minerale zouten

Alle peulvruchten zijn rijk aan minerale zouten.

Kalium (250 à 400 mg voor 100 g), magnesium (30 à 60 mg), fosfor (100 à 200 mg), ijzer (2 à 3 mg), calcium (20 à 60 mg): alle belangrijke voedingsstoffen zitten erin, plus ook alle oligo-elementen.

De hoeveelheden wisselen per variëteit, maar blijven hoe dan ook zeer interessant en liggen een stuk hoger dan bij verse groenten.

Vandaar dat peulvruchten zeer nuttig zijn om uw minerale batterijen op te laden, vooral dan met magnesium, een stof waaraan veel mensen een gebrek hebben.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diététicienne op 09/03/2015 - 13h03
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Op het menu: linzen Geüpdatet op 19/11/2002 - 00h00

De herfst is het seizoen bij uitstek om peulvruchten te nuttigen. De grote chef-koks hebben linzen weer populair gemaakt door ze te combineren met 'edele' producten, zoals ganzenlever.

Redenen om voor linzen te kiezen... Gepubliceerd op 14/04/2017 - 10h59

Net zoals de meeste peulvruchten , lijken linzen volledig van het toneel te verdwijnen. En dat terwijl linzen over heel wat voedingstroeven beschikken die perfect passen bij de aanbevelingen inzake gezonde voeding . Een blik op een eeuwenoud en heden...

Hoe word ik vegetariër? Geüpdatet op 15/06/2016 - 09h57

Ik hoef maar te stoppen met vlees eten om vegetariër te worden, zult u zeggen. Dat klopt, maar geen vlees eten is nog niet genoeg om tot een voldoende evenwichtige voeding te komen! Yulia Stepanenkova is diëtist en veganist. Ze geeft ons alle nodige...

Glykemische index van voedingsmiddelen: waar is het goed voor? Geüpdatet op 22/06/2016 - 09h44

De index die aan suikers (koolhydraten) bevattende voedingsmiddelen wordt toegekend - de glykemische index , afgekort GI - is een goed bruikbaar en handig begrip voor wie wil afvallen, maar ook om het risico op overgewicht , obesitas en diabetes te v...

Meer artikels