PUBLICITÉ

Pesticiden: welke residuen zitten er in ons voedsel?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/03/2015 - 20h50
-A +A

Een Europees rapport heeft een analyse opgemaakt van de pesticidenresten die in onze levensmiddelen terug te vinden zijn. Hoe staat  het in België? En welke levensmiddelen zijn het zwaarst besmet?

PUB

Pesticiden in voedsel: België hoort niet bij de goede leerlingen

In België bevat gemiddeld 1,6 % van het fruit en de groenten residuen van pesticiden die de aanbevolen grenswaarden overschrijden. Ons land hoort daarmee bij de slechte leerlingen van Europa: van de ongeveer dertig landen staan we op de tiende plaats. Het Europese gemiddelde is 1,4 %. Voor wat de levensmiddelen aangaat waarin sporen van pesticiden terug te vinden zijn die binnen de wettelijk bepaalde grenzen liggen, vallen we net naast het podium: in 54,6% van  het voedsel werden residuen aangetroffen. Daarmee komen we op de vierde plaats, na Spanje, Portugal en Duitsland.

Welke groenten en fruit bevatten de meeste pesticidenresten?

We moeten alles natuurlijk in perspectief zien. Algemeen gesproken bevatten fruit en groenten uit Europa minder pesticiden dan die die van elders in de wereld komen. De producten in onbewerkte staat bevatten ook meer sporen van pesticiden dan de bewerkte. Dat is logisch, want bij het behandelen en reinigen kan een deel van de residuen verdwijnen.

Als we dan naar de specifieke levensmiddelen kijken, zijn er eerst de soorten die vaak besmet zijn met meerdere pesticiden: pompelmoes, sinaasappelen, druiven, mandarijnen, veldsla, en in mindere mate aalbessen, cassisbessen, rucola, aardbeien, guave, frambozen, selder, peren, theeblaadjes, citroenen en perziken. Opgelet: de residuen in al deze fruit- en groentensoorten overschrijden de dosissen die als gevaarlijk worden beschouwd voor de gezondheid niet.

Als we dan gaan kijken naar de residuen die deze grenswaarden wel overschrijden, zijn de exotische fruit- en groentensoorten (guave, papaja, maniok, okra, enz.) de meest problematische: in vijf van de tien producten is de aanvaardbare limiet van pesticidenresten overschreden. Maar het zou fout zijn te denken dat residuen van pesticiden niet in producten van bij ons voorkomen: 13,7 % van de raapjes, 8,4 % van de knolselders en 7,9 % van de broccoli zitten boven de grenswaarden. Maar ook de kruiden zijn niet onbesproken: zo’n 15 % van het basilicum en de peterselie in Europa overschrijdt de toegestane pesticidenwaarden.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/03/2015 - 20h50

The 2013 European Union report on pesticide residues. EFSA Journal 2015 ;13(3):4038

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Pesticiden in groenten en fruit: geen verbetering! Geüpdatet op 17/06/2003 - 00h00

Ondanks de officiële aanbevelingen van de Europese Commissie is het gebruik van pesticiden in Europa nog steeds niet verminderd. Van de helft van de fruit- en groentestalen die resten bevatten, overschrijdt 6,1% nog altijd de maximumlimiet. Dat is zo...

Moeten we opteren voor biologische wijn? Geüpdatet op 04/11/2008 - 00h00

Een recent onderzoek heeft aangetoond dat wijn in het algemeen schadelijke pesticiden bevat. De vervuiling is dus al aanwezig in onze wijnglazen… Biologische wijn of biowijn is een goed alternatief, hoewel ook niet perfect. Of zouden we van die milie...

Meer artikels