PUBLICITÉ

Pesticiden: te veel en te vaak...

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 06/05/2002 - 00h00
-A +A

Het laatste rapport van de Inspectie van voedselhygiëne stelt dat - vooral ingevoerd - fruit en groenten te veel pesticiden bevatten... Welke zijn de risico's?

PUB
Overzicht

Een rapport van de Eetwareninspectie toont aan dat in België 43% van het fruit en de bladgroenten (sla, enz.) resten van pesticiden bevatten. De norm wordt zelfs met 20% overschreden. De grootste hoeveelheden worden aangetroffen in druiven en sla die in serres worden gekweekt. De concentraties zijn echter nog hoger in ingevoerd fruit en groenten.Dat probleem is echter niet nieuw. Een twee jaar oud rapport van het Federale Agentschap voor de Voedselveiligheid wees reeds op de aanwezigheid van residu's van pesticiden in het voedsel: 46% van de monsters die in 1999 werden getest, was besmet. Bij het fruit waren dat vooral sinaasappelen en peren en bij de groenten was dat vooral sla.

Lage doses

De overheid wil ons echter toch geruststellen. De normen werden niet vastgelegd volgens een niveau dat gevaarlijk is voor de gezondheid. Het risico is dus laag. Daartegenover staat echter dat vrijwel niets bekend is over het cumulatieve effect van lage doses pesticiden op de gezondheid. Sommigen schrijven de dalende vruchtbaarheid van de man toe aan de nagenoeg constante blootstelling aan pesticiden in onze contreien. En anderen zien daarin een verklaring voor het stijgend aantal gevallen van kanker. Men biedt ons niet veel alternatieven buiten "biologisch voedsel". Fruit en groenten kunnen immers ook als ze gewassen zijn een grote hoeveelheid pesticiden bevatten. Maar zijn wij bereid tweemaal zoveel te betalen voor eetwaren die de basis van onze voeding zouden moeten vormen?

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 06/05/2002 - 00h00 Federaal Agentschap voor Voedingsveiligheid
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Minder pesticiden, maar... Geüpdatet op 06/01/2003 - 00h00

In het laatste informatieverslag van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) vinden we een geruststellend rapport over de residu's van pesticiden in onze voeding.

Pesticiden in groenten en fruit: geen verbetering! Geüpdatet op 17/06/2003 - 00h00

Ondanks de officiële aanbevelingen van de Europese Commissie is het gebruik van pesticiden in Europa nog steeds niet verminderd. Van de helft van de fruit- en groentestalen die resten bevatten, overschrijdt 6,1% nog altijd de maximumlimiet. Dat is zo...

Meer artikels