PUBLICITÉ

Pesticiden tasten ook het hormonaal systeem aan

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 02/01/2007 - 00h00
-A +A

Fytosanitaire producten - pesticiden, herbiciden, fungiciden -verstoren het hormonaal systeem, zo blijkt uit een onderzoek. De endocriene stoornissen kunnen een invloed hebben op de fertiliteit, het verloop van een zwangerschap en het ontstaan van bepaalde vormen van kanker.

PUB

Landbouwers zijn het eerste slachtoffer

Landbouwers zijn de eersten die blootgesteld worden. Uit heel wat epidemiologisch onderzoek blijkt dat er een verband is tussen de blootstelling aan pesticiden en ontwikkelingsstoornissen. Vandaag worden die stoornissen toegeschreven aan het slecht functioneren van het hormonaal systeem. In vergelijking met de hele populatie, kampen landbouwers vaker met aandoeningen van het hormonaal systeem. Dat zou het geval zijn bij stoornissen van de schildklier en ook bij prostaatkanker.
Omgekeerd is de frequentie van borstkanker minder hoog bij landbouwers dan bij de bevolking in het geheel. Onderzoekers menen dat dat het gevolg is van de verhoogde fysieke activiteit bij vrouwelijke landbouwers en ook van de verlaagde blootstelling aan risicofactoren. Maar het is wel een feit dat de mortaliteit door borstkanker hoger is in regio's waar aardappelen gekweekt worden, wat wellicht te wijten is aan het gebruik van bepaalde substanties.

Gevolgen voor de vruchtbaarheid en de zwangerschap

Een verlengde conceptieduur, in combinatie met het intensief gebruik van pesticiden, is vandaag geen onbekend fenomeen meer. Een Amerikaanse studie toont aan dat de vruchtbaarheid bij koppels die blootgesteld worden aan pesticiden met 20% daalt. Het spermogram van mannen die blootgesteld werden vertoonde afwijkingen en vrouwen hadden langere cyclussen.

Wat de zwangerschap betreft werden ook negatieve effecten gerapporteerd: vertraagde groei van de foetus, vroeggeboortes, laag geboortegewicht en miskramen.
Ten slotte maken sommige onderzoeken ook melding van ontwikkelingsstoornissen van het mannelijk voortplantingssysteem en een verstoring van de seks-ratio na blootstelling aan pesticiden (er worden minder jongetjes geboren).

Dit overzicht van de schadelijke effecten van fytosanitaire producten is bijzonder verontrustend. Er moeten dan ook meer preventieve maatregelen komen en de risicopopulatie moet op de hoogte zijn van de mogelijke gevaren.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 02/01/2007 - 00h00 26e Journées françaises d'endocrinologie clinique, nutrition et métabolisme, Parijs, december 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Tuinieren: voorzichtig met pesticiden! Gepubliceerd op 15/05/2012 - 11h08

Pesticiden hebben geen goede reputatie en dat is terecht. Een Amerikaans onderzoek toont aan dat zelfs bij een eenvoudige activiteit als tuinieren er een verhoogd risico op de ziekte van Parkinson is...

Meer artikels