PUBLICITÉ

Pesticiden: mijd ze als de pest!

Gepubliceerd door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/09/2003 - 00h00
-A +A

Vliegen, mieren, bladluizen, schimmels, … : we spuiten er maar op los. Stop daarmee: er bestaan andere middelen dan pesticiden! Stel de juiste vragen om deze verre van onschuldige middelen te vermijden.

PUB

Pesticiden zijn chemische stoffen om ongewenste organismen te vernietigen in openbare of privé-ruimten. Langdurige blootstelling aan kleine dosissen heeft echter aanzienlijke gevolgen voor onze gezondheid. Zo veroorzaken sommige pesticiden chronische ziekten (hoofdpijn, irritaties, allergieën, …), terwijl andere kunnen leiden tot misvormingen van de foetus, het hormonaal systeem kunnen ontregelen, onze afweer kunnen verminderen, het kankerrisico kunnen verhogen, …

Thuis

Vaak nodigen we ze zelf uit in onze woning en tuin, om ongewenste dieren of insecten te bestrijden (vliegen, muggen, motten, mieren, spinnen, kakkerlakken, vlooien, luizen, bladluizen, muizen, …), hout te beschermen (balken, ramen, meubels, …), onkruid te verdelgen of onze boomgaard of moestuin te behandelen. Daarnaast dringen ze ook ongemerkt bij ons binnen, via tal van sier- en bouwmaterialen en -elementen, zoals hout, behanglijm, verf, tegelvoegen, tapijten, lederen zetels, … die vaak in de fabriek behandeld zijn om langer mee te gaan en ze te beschermen tegen insecten en schimmels.

De juiste reacties

  • Vraag bij de aankoop van bouw- en siermaterialen of meubilair informatie aan de leveranciers, aannemers of gespecialiseerde verenigingen, kwestie van de gezondste keuzes te maken. Kies voor hout bijvoorbeeld van nature resistente oliën zoals lariks voor het timmerwerk.
  • Wees toleranter voor ongewenste indringers in huis en tuin. Probeer bijvoorbeeld in 'goede verstandhouding' te leven met spinnen of onkruid. Kies een natuurlijke methode om ze te verdelgen. Bescherm u tegen muggen met een muskietennet, ban muggen en kakkerlakken door uw huishoudelijk afval in waterdichte vuilniszakken te stoppen. Warm water, een gewone shampoo en een kam volstaan om haarluizen te overwinnen. Een sinaasappel met wat kruidnagel erop is dan weer een goed middeltje om de motten uit uw kasten te houden. En in de tuin slokken de lieveheersbeestjes met plezier de bladluizen op.
  • Is een behandeling met pesticiden dan toch onvermijdelijk, wend u dan tot een gespecialiseerde firma voor een grondige ontsmetting. Gebruikt u zelf het insecticide, lees dan aandachtig de bijsluiter: bescherm u (handschoenen, bril, masker, laarzen, ...), hou u aan de voorgeschreven dosis, hou kinderen op een afstand, bewaar de producten op een hoge plaats en in een gesloten lokaal en breng de recipiënten en de productresten naar het containerpark.

Gepubliceerd door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/09/2003 - 00h00 Informatiefiche " La Santé et l'Habitat " nr. 2: " Je peux éviter d'utiliser des pesticides à la maison!", juni 2003, uitgegeven door Le Réseau Eco-consommation.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ecologisch gedrag: ik bestrijd insecten zonder insecticiden Geüpdatet op 15/06/2010 - 00h00

Zonder het beseffen, gebruiken we soms biociden in onze woning: shampoo tegen luizen, vlooienhalsband, spuitbus tegen muggen , mieren doosjes, rattengif, houtbeschermingsproducten, behanglijm, enz. Welnu, tegenover deze toxische producten , bestaan e...

Kunt u het gebruik van pesticiden in de tuin vermijden? Geüpdatet op 30/05/2011 - 14h40

Pesticiden zijn fytosanitaire producten, zoals fungiciden, herbiciden en insecticiden. Ze beschermen uiteraard onze tuinen in zekere mate tegen insecten en sommige ziekten en ze verdelgen onkruid, maar ze zijn ook giftig. In de mate van het mogelijke...

Meer artikels