PUBLICITÉ

Pesticiden in groenten en fruit: geen verbetering!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 17/06/2003 - 00h00
-A +A

Ondanks de officiële aanbevelingen van de Europese Commissie is het gebruik van pesticiden in Europa nog steeds niet verminderd. Van de helft van de fruit- en groentestalen die resten bevatten, overschrijdt 6,1% nog altijd de maximumlimiet. Dat is zorgwekkend voor de impact op de gezondheid, vooral bij jonge kinderen.

PUB

Volgens een studie van de directie Gezondheid over de aanwezigheid van pesticiden op fruit en groenten die worden aangeboden voor gewone consumptie, werd voor Europa over de voorbije zes jaar geen enkele verbetering vastgesteld.Er werden meer dan 40 000 fruit- en groentestalen genomen in 18 landen van Europa:

  • 59% droeg geen enkel spoor van pesticiden;
  • van de overige 41% overschreed 3,9% de maximumgrens voor pesticideresten, wat betekent dat ze de regels overtreden;
  • 37% blijft onder deze drempel.De experts maken zich zorgen over de potentiële gevolgen van deze substanties voor de gezondheid. Frankrijk is de grootste Europese pesticidegebruiker en het nummer drie van de wereld, na de Verenigde Staten en Japan. Het fruit en de groenten vertonen daar meer resten dan het Europese gemiddelde. Zo zitten er bijvoorbeeld sporen op tweederde van de aardbeien en de sla die we consumeren.
Het Europese programma controleerde specifiek vijf frequenter besmette producten (appelen, tomaten, sla, aardbeien en tafeldruiven). Slechts 51% van de stalen bevatten geen enkel restant.Gezondheidsrisico's vallen niet uit te sluiten (kanker, onvruchtbaarheid bij de man, hormonale problemen) en vooral bij heel jonge kinderen, die deze producten in grote hoeveelheden gebruiken. De Europese Commissie is ongerust en is begonnen met een herziening van alle producten die in Europa toegelaten zijn. Zo zou een groot aantal daarvan vóór het einde van het jaar van de markt moeten worden gehaald, zoals het geval is voor de triazofos, waarvoor het verbod ingaat op 25 juli 2003.
Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 17/06/2003 - 00h00 Jaarlijkse studie van de directie Gezondheid van de Europese Commissie, resultaten gepubliceerd op 22 april 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Moeten we opteren voor biologische wijn? Geüpdatet op 04/11/2008 - 00h00

Een recent onderzoek heeft aangetoond dat wijn in het algemeen schadelijke pesticiden bevat. De vervuiling is dus al aanwezig in onze wijnglazen… Biologische wijn of biowijn is een goed alternatief, hoewel ook niet perfect. Of zouden we van die milie...

Meer artikels