PUBLICITÉ

Pesten op het werk: één op de vijf werknemers zou er last van hebben

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/05/2014 - 15h45
-A +A

In België verklaart 21,4% van de werknemers op zijn huidige werk het mikpunt te zijn van sporadische, geregelde of zware pesterijen (1).

Eén op de vijf werknemers zou met andere woorden op het werk gepest worden!   

PUB

Pesten op het werk: wie laat zich pesten?

Iedereen kan het doelwit worden van iemand die pest.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn het niet per se de kwetsbaarste of onzekerste personen die gepest worden.

Een pas gepromoveerd kaderlid, een jonge en pas aangeworven collega,  een vrouw die na haar bevallingsverlof terugkeert, een werknemer die kort voor zijn pensioen staat, een werknemer met een handicap, een jonge, vrouwelijke schoolverlater met een briljant diploma… iedereen kan in een situatie terechtkomen waarin hij gepest wordt.

 

Wie pest op het werk?

Ook de dader van de pesterijen kan om het even wie in het bedrijf zijn. Maar één kenmerk hebben ze allemaal gemeen: ze zijn meestal goed geïntegreerd in het bedrijf.

Zo goed zelfs dat ze zich veilig genoeg voelen om zonder ophouden te pesten en dat ze zelfverzekerd genoeg zijn om hun onduldbare gedrag te rechtvaardigen.
In sommige gevallen gebeurt het pesten niet door één persoon, maar is het een manier van functioneren die geleidelijk aan in het bedrijf gegroeid is.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 27/04/2012 - 14h18 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 02/05/2014 - 15h45

(1) Notelaers, G. et al., Industrial Health, september 2010.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Van harte naar het werk Geüpdatet op 09/10/2007 - 00h00

Een studie komt met onrustwekkende resultaten over de gezondheid van hart en bloedvaten van de doorsnee werkende Belg. 80% van de werkende mannen en vrouwen van 30 en meer zou er alle belang bij hebben om eens naar een arts te stappen.

Wij praten onvoldoende over het onbehagen op het werk Geüpdatet op 15/07/2008 - 00h00

Het zijn niet uitsluitend de pesterijen die sommigen doen afzien op het werk. Geweld, moeilijkheden, stress, een gevoel van onbehagen kunnen eveneens pijn doen: zowel de ondernemingen als de werknemers hebben het vaak moeilijk om zich hiertegen te wa...

Meer artikels