PUBLICITÉ

Pest

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

Ernstige infectieziekte, veroorzaakt door de pestbacil, en vooral gekenmerkt door zwelling van de lymfklieren (builenpest) of een longaandoening (longenpest).

PUB

Builenpest
De mens wordt meestal besmet door de rattenvlo, die de bacillen van de rat op de mens overbrengt. Na twee tot zes dagen treden de eerste ziekteverschijnselen op. Infectie met de pestbacil veroorzaakt bij de mens meestal builen- of bubonenpest. Deze naam dankt de ziekte aan het meest opvallende ziekteverschijnsel, de bubo, de zwelling door ontsteking van een groep lymfklieren, meestal in de lies, soms in de oksel of hals.

De patiënt is zwaar ziek en heeft hoge koorts. De ogen zijn rood doorlopen, dikwijls is hij onrustig of verward. De bubo kan veretteren en daarna doorbreken waardoor veel etter wordt ontlast. In een later stadium ontstaat dikwijls longontsteking.

Longenpest
Naast de door de pest veroorzaakte lymfklierontsteking kent men de longenpest waarbij de longontsteking het directe gevolg is van de inademing van pestbacillen bevattende druppeltjes die door een lijder aan longenpest worden opgehoest.

De patiënt is ernstig ziek, hoest, geeft veel slijm op en is erg benauwd. Een patiënt met een van beide vormen van longenpest is zeer besmettelijk voor anderen. De behandeling bestaat uit specifieke antibiotica. Een patiënt met longenpest moet geïsoleerd worden.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Arnica: klein maar nuttig bloempje Gepubliceerd op 16/05/2017 - 15h09

Arnica is in de apotheek een van de meest verkochte geneesmiddelen die zonder voorschrift te krijgen zijn. Het is ook een van de klassiekers in de EHBO-kit en de sporterstas. Maar wat zijn nu precies de voordelen van deze bloem die in de bergen groei...

Chronische hoest door overgevoeligheid: helse hoestbuien! Gepubliceerd op 22/03/2017 - 11h05

Wat hebben een parfum van een voorbijganger, de liggende houding of de slappe lach met elkaar gemeen? Voor de meeste mensen helemaal niets. Maar voor sommigen kunnen die drie elementen niet te onderdrukken hoestbuien uitlokken. Wat is dit nieuwe synd...

Tularemie: besmette prairiehonden? Geüpdatet op 20/08/2002 - 00h00

Prairiehonden zijn sympathieke knaagdieren van dezelfde familie als de eekhoorns (Sciuridae). Prairiehonden leven in Noord-Amerika in grote grasvelden. Ze worden in ons land geïmporteerd, samen met de ziekten waaraan ze lijden.

Zeg me hoe u hoest, ik zal u vertellen waarom u hoest Gepubliceerd op 16/02/2016 - 15h58

Op welke manier hoest u? Deze vraag is zeer belangrijk, net als de elementen die in het antwoord aan het licht zullen komen. Er zijn inderdaad verschillende soorten hoest. De eigenschappen ervan bezorgen ons aanwijzingen om de oorzaken van de hoest t...

Meer artikels