PUBLICITÉ

Perubalsem: opgelet voor allergie!

Gepubliceerd door Emily Nazionale, gezondheidsjournaliste op 17/06/2013 - 10h24
-A +A

Perubalsem, de naam zegt je niet meteen iets? Nochtans blijkt perubalsem een belangrijke oorzaak van contactallergie of allergisch contacteczeem. Alhoewel de Europese Unie het gebruik ervan in cosmetica sinds 2005 heeft verboden, vind je het toch nog in kleine hoeveelheden terug in parfums, mondsprays en ook in de voeding!  


PUB

Perubalsem, oorzaak van contactallergie

Op zoek naar een verjaardagsgeschenk? Dan koop je maar beter geen parfum of cosmetica. De kans bestaat immers dat er perubalsem in zit, een hars die gewonnen wordt uit de stam van de Myroxylon Pereirae, een boom die hoofdzakelijk in Midden-Amerika voorkomt. En waarom zou dat een probleem zijn? Omdat uit verschillende studies (1) is gebleken dat perubalsem een belangrijke veroorzaker is van contactallergie. Je weet maar nooit dat de jarige allergisch is voor perubalsem…en dat zelf niet weet!

In welke producten vind je perubalsem?

Om de allergische reacties op perubalsem te beperken, nam de Europese Commissie in 2005 een richtlijn aan die het gebruik van zuivere perubalsem als geurstof in parfum- en cosmeticaproducten aan banden legde (2). Perubalsem mag nog wél gebruikt worden als extract en destillaat, maar niet meer dan 0,4% bedragen.

Tegenwoordig wordt perubalsem gebruikt voor drie functies:

  • Als geurstof(binder) in onder andere parfum, zeep en cosmetica;
  • Als smaakstof in o.a. de schil van citrusvruchten, ijs, frisdranken, gebak, likeuren, tabak, koffie, kruidenthee ;
  • Als antibacterieel middel in o.a. wondspray;
  • En ten slotte in sommige tandheelkundige producten.

Gepubliceerd door Emily Nazionale, gezondheidsjournaliste op 17/06/2013 - 10h24

Interview met Prof. dr. Jan Gutermuth, Diensthoofd Dermatologie aan het UZ Brussel.
(1) SCCP. Opinion on Peru Balsam. Brussels: European Commission, Health & Consumer Protection Directorate-General. 2006, 5 p.
(2) The European Surveillance System of Contact Allergies (ESSCA): results of patch testing the standard series. In: Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 2008, vol. 22 (2), pp. 174-181.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ruwe lippen: hoe voorkomt en behandelt u ze? Gepubliceerd op 23/12/2016 - 18h57

Hebt u droge, geïrriteerde of gebarsten lippen ? Dat is geen verrassing! Onze lippen staan continu bloot aan zon, wind, kou of droge lucht. En aangezien onze lippen geen talgklieren noch melaninepigmenten hebben, kunnen ze zich nauwelijks verdedigen....

Als cosmetica de huid aantasten... Geüpdatet op 10/05/2005 - 00h00

De huid van 15 tot 20 % van de Belgen krijgt het zwaar te verduren: irritatie, intolerantie, eczeem, … In sommige gevallen gaat het om reacties op agressieve cosmetica, in andere is er sprake van een allergie. Ook al kunnen huidtests vaak de "schuldi...

Cosmetica: irritatie of allergie? Geüpdatet op 27/03/2007 - 00h00

Cosmetica veroorzaken bij 15 tot 20% van de bevolking huidreacties: irritatie, eczeem, allergische dermatitis ... Wat zijn de risicoproducten? Hoe onderscheidt men een irritatiereactie van een allergische dermatitis ? Welke zijn de tests voor de diag...

Meer artikels