PUBLICITÉ

Peritonitis

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

Buikvliesontsteking; ontstekingsproces van het buikvlies of peritoneum dat zowel de binnenbekleding van de buikholte vormt alsook de meeste buikorganen omgeeft.

PUB

Bacteriële peritonitis
Buikvliesontsteking veroorzaakt door bacteriën; een ontstekingsproces van het buikvlies of peritoneum dat zowel de binnenbekleding van de buikholte vormt alsook de meeste buikorganen omgeeft. In het algemeen is er sprake van een monobacteriële infectie met als belangrijkste kenmerken:

- buikpijn;
- braken;
- koorts;
- dorst;
- klamme huid;
- weinig urineproductie;
- zweten;
- snelle pols;
- verlaagde bloeddruk.

De ernst van de aandoening wordt bepaald door de uitgebreidheid van de ontsteking van het buikvlies. In het algemeen bestaat de behandeling uit antibiotica. Vaak moeten ook de vitale functies van het lichaam ondersteund worden.

Chemische peritonitis
Het ontstekingsproces wordt veroorzaakt door een in de buikholte uitgestort (steriel) lichaamsvocht: maagsap, alvleeskliersap, gal, urine, bloed. Er ontstaat een diffuse, weinig reactieve aandoening van het buikvlies. Shock is een ernstige complicatie die de dood kan veroorzaken.

Mechanische peritonitis
De oorzaak is een mechanische prikkel: achtergebleven hechtingsmateriaal, sonde, drain, catheter, depper. Secundair treedt bijna altijd een ontstekingsproces van micro-organismen op.

Tuberculeuze peritonitis
Buikvliesontsteking door tuberkelbacillen; ontstekingsproces van het buikvlies of peritoneum dat zowel de binnenbekleding van de buikholte vormt alsook de meeste buikorganen omgeeft.
De ontsteking kan voorkomen als een primaire buikinfectie zonder aantoonbare primaire tuberculeuze aandoening in de longen, darmen of inwendige vrouwelijke geslachtsorganen. De belangrijkste symptomen zijn:
- chronische buikpijn;
- obstructie van de darm;
- ophoping van vocht in de buikholte.

De behandeling bestaat uit de toediening van specifieke antibiotica.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Liesbreuk: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 25/08/2014 - 09h30

De medische term voor liesbreuk is hernia inguinalis . De algemene term voor hernia wordt gebruikt als een deel van een orgaan op een zwakke plek of opening van het lichaam een uitstulping vormt. Bij een liesbreuk is het meestal een stukje van de dar...

Pericarditis Geüpdatet op 22/04/2003 - 00h00

Een ontsteking van het pericard (het hartzakje) is één van de minst bekende oorzaken van thoraxpijn. Ze is evenwel van virale oorsprong (net als een gewone griep) en kan spontaan genezen of tot een shocktoestand leiden. Een bijzondere, maar niet zo z...

Meer artikels