PUBLICITÉ

Peesontsteking oorzaak nummer één van schouderpijn

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/04/2013 - 11h33
-A +A

Een peesontsteking of tendinitis is de meest voorkomende oorzaak van pijn in de schouder. De ontsteking van de schouderpezen hindert bij het bewegen van de schouder, vooral in de hoogte. Ze veroorzaakt ook pijn die kan uitstralen naar de hals of de vingers. 

PUB

Waarom heb ik pijn in mijn schouder?

Pijn in de schouder kan diverse oorzaken hebben zoals artrose, artritis, een slijmbeursontsteking of - in de meeste gevallen - tendinitis of een peesontsteking.

Bij tendinitis is de ontsteking het gevolg van een klein scheurtje in de pees. Dat letsel wordt vaak veroorzaakt door repetitieve handelingen bij het sporten, bij beroepsactiviteiten of bij vrijetijdsbestedingen zoals klussen. De belasting beschadigt het gewricht doordat de wrijvingen tot slijtage leiden. Soms gaat de ontsteking gepaard met afzetting van kalk, een verdedigingsreflex van het lichaam.

Peesontsteking of slijmbeursontsteking?

Pijn in de schouder kan ook het gevolg zijn van een slijmbeursontsteking of bursitis. De slijmbeurzen zijn met synoviaal vocht gevulde platte zakjes die rond de gewrichten zitten. Ze beschermen de spieren, de botten en de ligamenten als het schoudergewricht beweegt. Een slijmbeurs- en peesontsteking worden allebei veroorzaakt door repetitieve bewegingen, maar de symptomen verschillen gedeeltelijk.

Een pees- en slijmbeursontsteking uiten zich allebei door pijn in de schouder die bij het bewegen heviger wordt. De aangetaste zone is ook rood.

Bij tendinitis of peesontsteking wordt de pijn ook ‘s nachts erger. Bij bursitis of slijmbeursontsteking wordt de pijn erger als men op de schouder steunt.

Bij een slijmbeursontsteking is de schouder ook gezwollen en dus niet alleen rood.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 08/08/2011 - 15h09 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 03/04/2013 - 11h33
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Tendinitis: wat zijn de oorzaken en hoe raakt u ervan af? Gepubliceerd op 16/03/2016 - 11h44

Tendinitis of peesontsteking begint met lichte spierpijn. Geleidelijk aan wordt die pijn heviger en ook hinderlijk. Met enkele eenvoudige maatregelen om uw pezen te beschermen tijdens uw activiteiten op het werk en in uw vrije tijd kunt u de kwaal no...

Tendinitis zei u? Gepubliceerd op 27/04/2017 - 14h07

Tendinitis komt niet alleen voor bij geoefende sporters. Hoe kunt u die aandoening herkennen? Wat is ertegen te doen? Hoe is ze te genezen? Ziehier wat u moet weten.

''Schoktechniek'' voor de achilleshiel Geüpdatet op 09/01/2002 - 00h00

Lithotripsie (van het Griekse lithos = steen, en terein = verbrijzelen) of steenverbrijzeling wordt toegepast om stenen in de nieren of de galblaas te verbrijzelen. De techniek is zeer doeltreffend, vooral bij de behandeling van blaasstenen. De techn...

Meer artikels