PUBLICITÉ

Pas op voor teken: zij kunnen een gevaarlijke ziekte overdragen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/04/2008 - 00h00
-A +A

In sommige landen in Midden-, Noord- en Oost-Europa, kunnen teken encefalitis (hersenontsteking) veroorzaken. Indien u eraan denkt in een van die regio's een vakantie in de natuur (mountainbiken, trektochten…) door te brengen, vergeet dan niet aan je arts een vaccin te vragen.

PUB

Encefalitis, een ernstige virale ziekte overgedragen door teken

Encefalitis of hersenontsteking is een ziekte die veroorzaakt wordt door een virus dat overgedragen wordt door een eenvoudige beet van een besmette teek. Na een incubatieperiode van één tot twee weken, begint men zich grieperig te voelen (koorts, misselijkheid, hoofdpijn, spierpijn…). In 20 tot 30% van de gevallen, volgt een aantasting van het centrale zenuwstelsel die tot ernstige neurologische letsels en zelfs tot de dood kan leiden. Het virus komt voor in twee derde van Europa en Azië. Vooral in Midden-, Noord- en Oost-Europa komt het virus veel voor. Elk jaar worden bijvoorbeeld gevallen gemeld vanuit Duitsland, Zwitserland, de Tsjechische Republiek, Zweden… Enkele zeldzame gevallen werden gerapporteerd in het oosten van Frankrijk. In de getroffen streken, kan de beet van een met het encefalitisvirus besmette teek zich onverwachts voordoen tijdens een gewone boswandeling, een trektocht door het woud of tijdens het golfen.

Vaccinatie tegen tekenencefalitis

De beste manier om zich tegen deze ernstige ziekte te beschermen, is zich te laten vaccineren. Er bestaat inderdaad, zowel voor volwassenen als voor kinderen vanaf één jaar, een vaccin tegen tekenencefalitis. Wie een reis naar een besmette streek heeft voorzien, mag zeker niet te lang wachten: het vaccinatieschema voorziet drie injecties met daarna een herhaling om de drie jaar. De eerste inenting gebeurt best tijdens de winter, de tweede 1 tot 3 maanden later en de derde 5 tot 12 maanden na de tweede injectie. Er bestaat nochtans ook een versneld schema waarbij de tweede inenting twee weken na de eerste volgt. In dat geval, bent u slechts voor 80% beschermd.

Voor wie zich niet laat vaccineren, zijn er een aantal regels die kunnen gevolgd worden om tekenbeten te vermijden: draag bleke en beschermende kledij, draag dichte schoenen, steek de onderkant van uw broek in uw kousen, stap goed in het midden van de paden en controleer elkaar na elke tocht of wandeling.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/04/2008 - 00h00 Perscommuniqué Baxter, 26 maart 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Tekenencefalitis: een nare vakantieherinnering! Geüpdatet op 22/06/2004 - 00h00

Kampeer- en trekkingamateurs: als u onder meer naar Oost-Europa, Centraal-Europa en de Baltische Staten reist, bescherm u dan tegen tekenmeningo-encefalitis! De slechte reputatie van die kleine spinachtigen is 100 % terecht. U laten inenten, is dus d...

Rabiës bij honden en katten Geüpdatet op 02/02/2005 - 00h00

Rabiës (hondsdolheid) is een ziekte die veroorzaakt wordt door een virus dat zich in het lichaam verspreidt via de zenuwen. De ernst van de aandoening en het besmettingsgevaar voor de mens vereisen een doeltreffende preventie.

De ziekte van Lyme in tien vragen Gepubliceerd op 09/07/2013 - 16h55

Teken brengen de Borrelia-bacterie over. Die veroorzaakt bij de mens de ziekte van Lyme en wordt overgedragen via een beet. Lees de onderstaande vragen en antwoorden zodat u verder met een gerust hart een boswandeling kunt maken zonder gevaar te lope...

Meer artikels