PUBLICITÉ

Parkinson-ziekte

Geüpdatet door Medica Press op 10/02/2011 - 15h12
-A +A

De ziekte of het syndroom van Parkinson is een degeneratieve aandoening van het centrale zenuwstelsel, waarbij dopamine-producerende zenuwcellen afgebroken worden.

PUB

Inleiding

De aandoening wordt gekenmerkt door bewegingsarmoede, tremoren en spierstijfheid. De behandeling bestaat in het algemeen uit specifieke geneesmiddelen, fysiotherapie en soms een operatieve ingreep.

Symptomen

De belangrijkste symptomen van het syndroom of de ziekte van Parkinson zijn tremoren, bewegingsarmoede en spierstijfheid, terwijl in een later stadium dementie kan optreden. Tremoren De tremoren zijn het gevolg van elkaar afwisselende samentrekkingen van tegenovergesteld werken- de spiergroepen (agonisten en antagonisten). De trillingen treden op met een snelheid van 4-6 per seconde en zijn, in tegenstelling tot de spierstijfheid, het meest uitgesproken aan de uiteinden van de armen, benen en soms ook aan het hoofd. De tremoren zijn het hevigst in rust. Tijdens de slaap verdwijnen ze, bij willekeurige bewegingen van de ledematen zijn zij afwezig of althans sterk verminderd. Onder invloed van psychische spanningen nemen de tremoren sterk toe. Wanneer de spierstijfheid zeer sterk wordt, kunnen de tremoren afnemen, waarbij soms de snelheid afneemt. Bewegingsarmoede De bewegingsarmoede (akinesie of hypokinesie) is op vele manieren omschreven. Het belangrijkste kenmerk is de afwezigheid van beweging, het onvermogen aan een willekeurige beweging te beginnen, of de neiging van een combinatie van lichamelijke verschijnselen, waarvan spierstijfheid, tremoren, bewegingsarmoede en loopstoornissen het meeste voorkomen. Spierstijfheid Met hypertonie of rigiditeit wordt de weerstand bedoeld, die men ondervindt indien bewegingen aan de gang gezet worden. Het symptoom komt meestal duidelijk tot uiting als een loopstoornis. De patiënt die wil beginnen te lopen staat als het ware 'aan de grond genageld'.

Initialement publié par Medica Press le 10/04/2003 - 00h00 et mis à jour par Medica Press le 10/02/2011 - 15h12
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Misschien is het wel de ziekte van Parkinson? Gepubliceerd op 18/07/2017 - 14h20

Beven is lang niet het enige symptoom dat eigen is aan de ziekte van Parkinson . En het is er ook niet systematisch bij. Ongeveer een derde van de mensen met de ziekte van Parkinson beeft namelijk niet. Een overzicht van de symptomen van de ziekte va...

Dementie: meer dan alleen maar de ziekte van Alzheimer Geüpdatet op 31/03/2014 - 11h55

De ziekte van Alzheimer is de bekendste vorm van dementie. Dat is ook logisch, want ze komt het meest voor. Maar het is niet de enige vorm. Er bestaan nog heel wat andere types van dementie met telkens andere en vaak heel erg uiteenlopende oorzaken.

Meer artikels