PUBLICITÉ

Parkinson-dementie

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

Dementie van progressieve aard, die zich ontwikkelt in het verloop van een bestaande ziekte van Parkinson (vooral bij de ernstige vormen).

PUB

Het syndroom wordt gekenmerkt door de ontwikkeling van multipele cognitieve stoornissen die zichtbaar worden door:

  • geheugenstoornissen (verminderd vermogen nieuwe informatie te leren of zich eerder geleerde informatie te herinneren);

  • een (of meer) van de volgende cognitieve stoornissen:


- afasie (taalstoornis);
- apraxie (verminderd vermogen motorische handelingen uit te voeren ondanks intacte motorische functies);
- agnosie (onvermogen objecten te herkennen of thuis te brengen ondanks intacte sensorische functies);
- stoornis in uitvoerende functies (dat wil zeggen plannen maken, organiseren, logische gevolgtrekkingen maken, abstraheren).

Deze cognitieve stoornissen veroorzaken elk een wezenlijke beperking in het sociaal of beroepsmatig functioneren en betekenen een duidelijke beperking ten opzichte van het vroegere niveau van functioneren. Het beloop wordt gekenmerkt door een geleidelijk begin en progressieve cognitieve achteruitgang.

De dementie kan verschillen van de ziekte van Alzheimer of vasculaire dementie, maar er zijn ook aanwijzingen dat het een manifestatie kan zijn van het samen optreden van een van deze aandoeningen met de ziekte van Parkinson.
Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Dementie: meer dan alleen maar de ziekte van Alzheimer Geüpdatet op 31/03/2014 - 11h55

De ziekte van Alzheimer is de bekendste vorm van dementie. Dat is ook logisch, want ze komt het meest voor. Maar het is niet de enige vorm. Er bestaan nog heel wat andere types van dementie met telkens andere en vaak heel erg uiteenlopende oorzaken.

Hoe verloopt de ziekte van Alzheimer? Geüpdatet op 11/10/2016 - 17h13

De ziekte van Alzheimer ontwikkelt zich op sluipende wijze. De cognitieve klachten en gedragsstoornissen nemen geleidelijk aan toe, maar ze verschillen van de ene persoon tot de andere. Wat zijn de verschillende fases in het verloop van deze ziekte?

Meer artikels