Ook de geneeskunde is volop het hightechtijdperk binnengetreden. De genetische tests en de beeldvormingstechnieken gaan er voortdurend en spectaculair op vooruit. Toch blijken bijzonder eenvoudige tests soms nog altijd even doeltreffend. Onder meer de applaustest om een Parkinsonsyndroom op te sporen.

Een Parijs team van het "Hôpital de la Salpêtrière" heeft onlangs een nieuwe klinische test beschreven om een Parkinsonsyndroom op te sporen: de applaustest. De test is doodeenvoudig: de patiënt moet gewoon drie en slechts drie keer applaudisseren. Applaudisseert hij meer dan drie keer, dan staat de diagnose vast: een Parkinsonsyndroom.
Om deze methode te valideren, voerden de auteurs de test uit bij 37 gezonde proefpersonen, 17 Parkinsonpatiënten, 42 personen met een Parkinsonsyndroom (maar niet de ziekte van Parkinson) en 24 patiënten met een andere vorm van dementie (frontaal-lateraal). 70 % van de patiënten met de ziekte van Parkinson of een verwant syndroom, slaagde er niet in om slechts drie keer te applaudisseren, terwijl in de controlegroep niemand daar moeite mee had.
Dit onvermogen is te wijten aan een typische hersenfunctiestoornis bij patiënten met Parkinson en andere verwante syndromen. Het gaat meer bepaald om zogenaamde progressieve supranucleaire paralyse (PSP). Daardoor heeft de patiënt moeite om drie keer te applaudisseren en vervolgens een "automatische activiteit" stop te zetten.
Goed om te weten
De ziekte van Parkinson is de meest voorkomende degeneratieve aandoening van het centrale zenuwstelsel. Ze heeft PSP gemeen met de Parkinsonsyndromen en vertoont min of meer dezelfde symptomen, maar er moet wel onderscheid gemaakt worden, gezien de verschillende respons op de behandelingen.