PUBLICITÉ

Parkinson: de applaustest

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 04/10/2005 - 00h00
-A +A

Ook de geneeskunde is volop het hightechtijdperk binnengetreden. De genetische tests en de beeldvormingstechnieken gaan er voortdurend en spectaculair op vooruit. Toch blijken bijzonder eenvoudige tests soms nog altijd even doeltreffend. Onder meer de applaustest om een Parkinsonsyndroom op te sporen.

PUB
Overzicht

Een Parijs team van het "Hôpital de la Salpêtrière" heeft onlangs een nieuwe klinische test beschreven om een Parkinsonsyndroom op te sporen: de applaustest. De test is doodeenvoudig: de patiënt moet gewoon drie en slechts drie keer applaudisseren. Applaudisseert hij meer dan drie keer, dan staat de diagnose vast: een Parkinsonsyndroom.

Om deze methode te valideren, voerden de auteurs de test uit bij 37 gezonde proefpersonen, 17 Parkinsonpatiënten, 42 personen met een Parkinsonsyndroom (maar niet de ziekte van Parkinson) en 24 patiënten met een andere vorm van dementie (frontaal-lateraal). 70 % van de patiënten met de ziekte van Parkinson of een verwant syndroom, slaagde er niet in om slechts drie keer te applaudisseren, terwijl in de controlegroep niemand daar moeite mee had.

Dit onvermogen is te wijten aan een typische hersenfunctiestoornis bij patiënten met Parkinson en andere verwante syndromen. Het gaat meer bepaald om zogenaamde progressieve supranucleaire paralyse (PSP). Daardoor heeft de patiënt moeite om drie keer te applaudisseren en vervolgens een "automatische activiteit" stop te zetten.

Goed om te weten

De ziekte van Parkinson is de meest voorkomende degeneratieve aandoening van het centrale zenuwstelsel. Ze heeft PSP gemeen met de Parkinsonsyndromen en vertoont min of meer dezelfde symptomen, maar er moet wel onderscheid gemaakt worden, gezien de verschillende respons op de behandelingen.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 04/10/2005 - 00h00 Dubois B. et coll., Neurology, 64 : 2132-2133, 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Embryonale cellen tegen de ziekte van Parkinson Geüpdatet op 27/01/2002 - 00h00

Het debat over het gebruik van bij embryo's afgenomen cellen is nog volop aan de gang, maar de eerste proeven zijn bemoedigend. De transplantatie van embryonale stamcellen in de hersenen van dieren met de ziekte van Parkinson blijkt goede resultaten...

Meer artikels