PUBLICITÉ

Parentale burn-out: als de kinderen ons uitputten

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/03/2017 - 16h57
-A +A

U hebt wellicht al eens horen spreken over parentale burn-out. Achter die ‘modieuze’ term gaat een complex probleem schuil dat veel leed veroorzaakt. Erover praten is de eerste stap om zich te laten helpen.

PUB

Achter de parentale burn-out gaat een vader of (meestal) een moeder schuil die lijdt, hoewel dat niet altijd heel duidelijk is. Er is iets wat hem of haar niet meer afgaat: de zorg voor de kinderen is een lijdensweg geworden. De ouders vinden dat ze falen in de opvoeding. Ze krijgen alleen nog het hoogstnodige voor de kinderen gedaan, en dan nog: soms sluipt er iets agressiefs in de woorden en gebaren van alledag, of glijden ze omgekeerd weg in onverschilligheid en gebrek aan empathie. Elke burn-out is anders, maar de diepere oorzaak is altijd dezelfde: de last op de schouders van de ouder is te groot en gaat zijn mogelijkheden te boven. Met dat verstoorde evenwicht valt een tijdje te leven - hoelang verschilt van de ene persoon tot de andere - maar als de situatie blijft voortduren, dreigt de ouder eronder door te gaan.

Van vermoeidheid naar burn-out

Waar zit dan het verschil tussen een ernstige burn-out die behandeld moet worden en vermoeidheid of stress, iets waar alle ouders van tijd tot tijd mee te maken krijgen? “Er zijn drie belangrijke criteria beschreven”, vertelt Moïra Mikolajczak, onderzoeker en professor aan de ‘Faculté de psychologie et des sciences de l’éducation’ van de ’Université Catholique de Louvain’ en co-auteur van het werk: ‘Le burn-out parentale, l’éviter et s’en sortir’*.

  • Uitputting: een vermoeidheid die door niets weg te krijgen is, ook niet met rusten. “De gedachte alleen al aan de dag die voor hem ligt, maakt de ouder compleet radeloos”, aldus Moïra Mikolajczak.
  • Distantiëring: “Afstand nemen is een verdedigingsmechanisme tegen uitputting en belet dat de ouder zich emotioneel inlaat met de kinderen. Hij doet alles op automatische piloot, zonder echt naar de kinderen om te kijken en er als mens bij betrokken te zijn”.
  • Verlies van efficiëntie: Het logische gevolg is dat de ouder uiteindelijk in zijn taak tekort gaat schieten. “Een burn-out kan leiden tot onverschilligheid, omdat zelfs de minimale zorg voor de kinderen nog te veel lijkt. Omgekeerd zijn er ook ouders die op het randje van hyperreactiviteit balanceren en dus extreem prikkelbaar zijn. Dat gaat gepaard met uitbarstingen van agressie en zelfs geweld”, aldus nog Moïra Mikolajczak.
  • De ouder heeft helemaal geen voldoening meer van het ouderschap. Hij is niet alleen niet tevreden over wat hij als ouder doet, zelfs het hebben van kinderen verschaft hem geen enkel plezier meer.

Wat te doen bij een parentale burn-out?

Een parentale burn-out kan extreme vormen aannemen. Het kan zelfs leiden tot zelfmoordgedachten, het verlangen weg te gaan zonder een adres achter te laten of zelfs de wens om de kinderen iets aan te doen. Maar in tegenstelling tot een burn-out op het werk, die over het algemeen beter bekend is, “kan een ouder niet zomaar zijn kinderen opgeven of de brui geven aan zijn ouderlijke taak. Hij kan ook geen ziekteverlof nemen en de kinderen aan hun lot overlaten. Als ouders hulp zoeken bij een arts, zijn ze dus aan het eind van een lang en pijnlijk proces en zitten ze soms in een diepe depressie,”  getuigt Moïra Mikolajczak.

Zit u met zelfmoordgedachten? Hebt u het gevoel dat u uw eigen leven of de veiligheid van de mensen om u heen in gevaar zou kunnen brengen? Aarzel dan nooit om een dokter te bellen of eventueel zelfs de spoeddiensten.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/03/2017 - 16h57

Moïra Mikolajczak, onderzoeker en professor aan de ‘Faculté de psychologie et des sciences de l’éducation’ van de ’Université Catholique de Louvain’ en co-auteur van het werk: Le burn-out parentale, l’éviter et s’en sortir*.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Burn-out: als stress op het werk tot uitputting leidt Geüpdatet op 28/04/2015 - 08h52

Concentratieproblemen, slaapstoornissen, extreme vermoeidheid, tekens van depressie, een gevoel van mislukking enz. Het zijn allemaal symptomen die een burn-out kunnen aankondigen. Hoe komt iemand tot zo’n hoog stresspeil op het werk ? Welke mensen l...

Meer artikels