PUBLICITÉ

Parasomnia, vreemd slaapgedrag…

Geüpdatet door Marion Garteiser op 01/03/2011 - 12h51
-A +A

Parasomnia is een aandoening die gekenmerkt wordt door abnormale verschijnselen tijdens de slaap. Bij de hier voorgestelde vormen kan de persoon in kwestie gewoon doorslapen, maar krijgt hij wel minder rust of wordt zijn omgeving gestoord. Parasomnia is weinig bekend. Sommige vormen komen nochtans vaak tot heel vaak voor.

PUB

Slaaphallucinaties

Slaaphallucinaties behoren tot de minst bekende vormen van parasomnia. Ze zijn nochtans niet zo zeldzaam. Ze komen voor aan het begin of aan het einde van de slaap. Ze kunnen visueel zijn – dan ziet de betrokkene lichten of vormen – of auditief. In dat geval hoort de betrokkene een naam, een deur die dichtslaat, een rinkelende bel of iets anders. Ze kunnen ook kinesthetisch zijn, dwz. dat ze de waarneming van het lichaam aantasten. Mensen met zulke hallucinaties hebben dan de indruk dat een deel van hun lichaam of hun hele lichaam langer is, ze hebben het gevoel dat ze zweven of vallen, enz. Deze hallucinaties zijn totaal onschuldig en hoeven dus niet behandeld te worden. Ze treden op in de jonge jaren en verminderen daarna om uiteindelijk helemaal te verdwijnen, meestal op oudere leeftijd. Hebt u er last van? Wel, dan bent u niet alleen, want 37% van de bevolking kent dit type van ervaringen.

 

Slaapparalyse

Slaapparalyse of slaapverlamming is best griezelig voor wie het meemaakt, maar is niet ernstiger dan slaaphallucinaties. De betrokkene heeft de indruk dat hij wakker is, maar is niet in staat om zich te verplaatsen, om zijn benen of armen te bewegen, of soms zelfs om te ademen. Dit type parasomnia treedt op aan het begin of aan het einde van de slaap en is vaak heel beangstigend. Het kan bovendien gepaard gaan met hallucinaties. De verlammingservaringen duren hooguit enkele minuten en gaan over zo gauw de persoon in kwestie wakker gemaakt wordt, bijvoorbeeld door de partner. Een kwart tot een derde van de jongvolwassenen (studenten) hebben hier ervaring mee.

 

Initialement publié par Marion Garteiser le 01/03/2011 - 11h25 et mis à jour par Marion Garteiser le 01/03/2011 - 12h51

Pr Michel Billard, "Le guide du sommeil", uitg. Odile Jacob

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De slaap en de slaapfasen Geüpdatet op 16/12/2008 - 00h00

Wij brengen een derde van ons leven al slapend door. Het is dan ook belangrijk om een inzicht te hebben in de slaap en om te weten wat de verschillende slaapfasen zijn en hoe de leeftijd de slaap kan veranderen.

Slapeloosheid: er bestaan oplossingen Geüpdatet op 11/05/2009 - 00h00

Voor wie slapeloosheid zonder slaapmiddelen of andere medicijnen wil bestrijden, bestaan er oplossingen. Deze zijn niet altijd gemakkelijk uit te voeren, ze vragen geduld, maar het is soms mogelijk om zelf zijn slaapproblemen op te lossen...

Sexsomnia of slaapseks Gepubliceerd op 08/03/2017 - 17h12

Seks bedrijven tijdens de slaap is een slaapstoornis die niets meer te maken heeft met louter fantaseren. Deze variant van slaapwandelen , beter bekend als sexsomnia of slaapseks, gaat soms ook gepaard met gewelddadig gedrag. In extreme gevallen word...

Bejaarden en slaap Geüpdatet op 14/01/2003 - 00h00

Vorige week hebben we de verschillende slaapfasen besproken. Nu zullen we gemakkelijker kunnen omschrijven welke slaapstoornissen kunnen voorkomen bij bejaarden.

Meer artikels