PUBLICITÉ

Paranoïdie

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Term die zowel als bijvoeglijk naamwoord als ook als zelfstandig naamwoord wordt gebruikt. In zuivere vorm is paranoïdie een ernstige geestelijke stoornis, gekenmerkt door een zich geleidelijk ontwikkelend waansysteem, zonder schijnwaarnemingen (hallucinaties), bij overigens geordend, vaak intelligent, helder denken.
Al naar het thema van de waan, die systematisch en logisch is opgebouwd op een weliswaar met de uitwendige werkelijkheid strijdig en uit de persoonlijkheidsontwikkeling ontspruitend idee, kan men onder andere onderscheid maken in:
- grootheidswaan;
- uitvinderswaan;
- profetenwaan;
- erotische betrekkingswaan;
- achtervolgingswaan;
- jaloersheidswaan;
- ontrouwwaan.
Paranoïde personen zijn mensen die zonder duidelijke reden voortdurend wantrouwend zijn. Dikwijls is de basis hiervoor in de vroege jeugd gelegd, bijvoorbeeld in verband met een ernstig tekort aan veiligheid door een afwezige of gestoorde moederfiguur in het eerste levensjaar.
Wanneer paranoïde wanen een overheersend aandeel hebben in een kort of langer durend ziektebeeld, dan spreekt men van een paranoïde psychose.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Alcohol, oorzaak van ondervoeding Geüpdatet op 06/05/2002 - 00h00

Alcohol kan een invloed hebben op de voedingstoestand: alcohol kan niet alleen andere voedingsstoffen vervangen, wat vooral leidt tot een onvoldoende inname van eiwitten, maar veroorzaakt ook een malabsorptie van bepaalde voedingsstoffen (met name vi...

Hart en spoed: elke minuut telt Geüpdatet op 13/04/2004 - 00h00

Hartklachten zijn altijd noodgevallen. Het probleem is dat de pijn bij een hartprobleem miniem of zelfs onbestaand kan zijn. Het is dan ook heel belangrijk de alarmsignalen te kennen

Meer artikels