PUBLICITÉ

De paradox van de liesbreuk

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/02/2013 - 11h52
-A +A

Een sporter met hernia inguinalis of een liesbreuk voelt zich bedrogen.

Zou sport geen bescherming bieden tegen allerlei kwalen? Nee dus. Soms is het er zelfs de oorzaak van.

PUB


Wat is hernia inguinalis of liesbreuk?

Hernia inguinalis of liesbreuk komt vooral voor bij twee heel verschillende populaties: enerzijds oudere mensen (50-plussers) die niet veel lichaamsbeweging nemen en een buikje hebben.

En anderzijds jongere, meer sportieve en atletische types die gespierd zijn -buikspieren als een wasbord incluis- .

Beide soorten patiënten kunnen in dezelfde wachtkamer zitten. Maar hoe komt dat?

 

Buikspieren: opgelet, fragiel

Alles gebeurt ter hoogte van het lieskanaal.

Dat is de weg waarlangs de testikels afdalen naar de balzak bij een foetus. Omdat ze doorheen het buikvlies gaan, blijft er een kleine ovaalvormige opening achter die bedekt is met een fibreus vlies en die men de fascia transversalis noemt.

De plek is fragiel en kan in twee gevallen voor problemen zorgen.

  • Ofwel bezwijkt ze onder het gewicht van de ingewanden bij zwakke buikspieren. Dat is het geval bij de slachtoffers van de eerste categorie.
  • Ofwel zwicht ze omdat ze lijdt onder een ontwikkelde musculatuur, wat het geval is bij sporters.

In die tweede categorie zitten vooral voetbalspelers wegens de belasting van het bekken omdat het tegelijkertijd naar beneden getrokken wordt door de adductoren én naar boven door de buispieren.

Als de sporters bovendien geen werk maken van het trainen van de schuine buikspieren die de druk moeten verdelen over de hele bekkenregio, dan is het gebrek aan evenwicht wel erg groot. De inguinale opening gaat dan progressief scheuren en de kans op een spontaan herstel is zo goed als onmogelijk.

Het zorgt voor hinder en steeds meer moeilijkheden om bepaalde bewegingen uit te voeren zoals elke beweging waarbij het bovenbeen richting buik moet. Zelfs gewoon lopen wordt onmogelijk.

Bij overdruk op de buik, bij het hoesten bijvoorbeeld, kan een deel van de darm de buikholte verlaten wat tot de typische uitstulping in de liesplooi leidt.

Initialement publié par Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist, met de hulp van Dr. Daulouède le 22/01/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 12/02/2013 - 11h52
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Liesbreuk: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 25/08/2014 - 09h30

De medische term voor liesbreuk is hernia inguinalis . De algemene term voor hernia wordt gebruikt als een deel van een orgaan op een zwakke plek of opening van het lichaam een uitstulping vormt. Bij een liesbreuk is het meestal een stukje van de dar...

Alles wat u moet weten over hiatus hernia Geüpdatet op 02/05/2011 - 15h26

Een hiatus hernia of hiatusbreuk is een abnormale ligging van een deel van de maag . Het is een vaak voorkomende aandoening die meestal onschuldig is en ook niet pijnlijk. Als er toch symptomen zijn, gaat het om gastro-oesofageale reflux met terugstr...

Vogelgriepvirus: het risico op mutaties neemt toe Geüpdatet op 24/01/2006 - 00h00

Er doken nieuwe gevallen van vogelgriep bij de mens op in Turkije. Dat doet sommige mensen denken dat het gevaar op een pandemie toeneemt omdat het virus dichter bij Europa komt, maar het risico neemt toe omdat er naast het vogelgriepvirus ook het me...

Meer artikels