Papillomavirus: vragen en antwoorden

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 25/08/2015 - 11h26
-A +A

Wat moet je weten over baarmoederhalskanker en het papillomavirus? Hoe groot is het risico op besmetting? Hoe kan je je beschermen en hoe kan het virus opgespoord worden? Hoe ziet de behandeling van precancereuze letsels er uit?

PUB

1)Wat is het papillomavirus?

Het papillomavirus is een familie van virussen. Er zijn een meer dan een honderdtal waarvan er ongeveer twintig de geslachtsorganen treffen, vooral de vrouwelijke. Sommige van die papillomavirussen zijn verantwoordelijk voor het optreden van baarmoederhalskanker na het veroorzaken van goedaardige letsels die later tot kanker kunnen leiden.
 

2) Hoe kan je weten of je besmet bent met een papillomavirus?

Het volstaat om regelmatig een uitstrijkje te laten nemen.
 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 05/08/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 25/08/2015 - 11h26

* Dr. David Elia, gynaecoloog en auteur van meer dan 35 boeken voor het grote publiek. Daarnaast is hij ook lid van het wetenschappelijk comité van e-gezondheid. .

Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Orale seks en het papillomavirus Geüpdatet op 19/04/2010 - 00h00

Ook orale seks kan seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) doorgeven. Het is bekend dat papillomavirussen seksueel overdraagbaar zijn en letsels aan de baarmoederhals en soms zelfs kanker kunnen veroorzaken. Er bestaan wel twee vaccins die bescherm...

Meer artikels