PUBLICITÉ

Papillomavirus: vaccins, screening… Welke nieuwigheden?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/08/2016 - 10h35
-A +A

Het vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV), het virus dat verantwoordelijk is voor 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker, is in België sinds 2007 te krijgen. Prof. Philippe Simon is gynaecoloog en hoofd van de gynaecologische afdeling van het Erasmusziekenhuis in Brussel. We vroegen hem wat er sinds dat memorabele moment op het vlak van preventie van het HPV is veranderd.

PUB

Vaccin tegen het humaan papillomavirus: doeltreffend en  veilig

Al tien jaar nu wordt het vaccin tegen het papillomavirus aan miljoenen jonge meisjes over de hele wereld toegediend. Er zijn momenteel twee vaccins op de markt, Gardasil® en Cervarix®. Wetenschappelijke studies tonen aan dat ze doeltreffend zijn. Zo zijn er in de gevaccineerde bevolking minder mensen met matige tot ernstige dysplasie. Dysplasieën zijn letsels die als een voorstadium van kanker worden beschouwd. Het zijn zones waar de cellen abnormaal van bouw zijn en kunnen evolueren naar kanker. Men behandelt deze afwijkende weefsels door de aangetaste delen van het baarmoederslijmvlies operatief weg te nemen.

De vaccins tegen HPV zijn ook ongevaarlijk. Er zijn wel bijwerkingen, maar die zijn vrij onschuldig: pijn op de plek van de injectie, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, enz. “Deze gegevens komen uit epidemiologische studies die niet gefinancierd werden door de farmaceutische firma’s”, vertelt prof. Philippe Simon. “In de beginfase zaten we nog met vragen, maar vandaag kunnen met zekerheid zeggen dat het vaccin veilig is.”   

 

Evolutie in het gebruik van het vaccin

In bijna tien jaar is het gebruik van het HPV-vaccin wel veranderd. “Men is gaan inzien dat drie injecties - het aantal dat men nodig achtte om beschermd te zijn tegen het virus – niet echt hoeft”, aldus nog prof. Philippe Simon. Meisjes onder de 15 jaar krijgen nu twee injecties. Dat volstaat. Er zijn nu ook plannen om ook de jongens te beschermen: “Het idee om jongens in te enten, was oorspronkelijk eerder bedoeld om zo onrechtstreeks de meisjes te beschermen. Een jongen die het vaccin gekregen heeft, kan het virus namelijk niet meer op zijn partner overdragen. Zij lopen dan ook minder kans om baarmoederhalskanker te krijgen. Maar intussen is duidelijk geworden dat de vaccinatie tegen het papillomavirus de mannen ook tegen keelkanker en anale kanker beschermt.” Deze vaccinatie is wel niet opgenomen in de vaccinatiekalender van de Hoge Gezondheidsraad en wordt in België op dit moment dus niet terugbetaald.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/08/2016 - 10h35

Prof. Philippe Simon, gynaecoloog en hoofd van de gynaecologische afdeling van het Erasmusziekenhuis in Brussel

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels