PUBLICITÉ

Pancreaskanker: het gevolg van een levenswijze?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/06/2015 - 12h23
-A +A

De risicofactoren voor pancreaskanker zijn nog altijd onvoldoende bekend, ook al weten we wel al dat de kanker met onze levenswijze te maken kan hebben. Toxische stoffen, maar ook onze voeding spelen daarin een belangrijke rol.

PUB

Pancreaskanker: wat zijn de risicofactoren?

Pancreaskanker is een relatief zeldzame kanker. In België  worden er jaarlijks 1150 nieuwe gevallen geregistreerd. De ziekte komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Pancreaskanker is een van de dodelijkste kankers dier er zijn: het overlevingspercentage na vijf jaar ligt tussen 1 en 9 %. Het is dan ook een heel geduchte kanker.
De belangrijkste risicofactoren zijn roken en overmatig alcoholgebruik. Alcohol put de pancreas uit en kan leiden tot een acute pancreas- of alvleesklierontsteking, wat het risico op kanker nog vergroot.
Ook de voeding bepaalt mee het risico op pancreaskanker. Een rechtstreeks verband is er nauwelijks of niet - sommige studies suggereren wel dat te veel rood vlees, vooral als het gerookt of bewerkt is (charcuterie, worst, enz.), het risico vergroot. Maar het grootste probleem is een onevenwichtige voeding, omdat dit obesitas en diabetes kan veroorzaken en zo het indirecte risico op kanker doet toenemen. Er is namelijk een verband aangetoond tussen pancreaskanker en deze beide aandoeningen.

Maar ook ondanks deze elementen weten we nog maar weinig over de oorzaken van pancreaskanker. Op sommige daarvan - zoals leeftijd, geslacht en erfelijke belasting - hebben we helemaal geen vat.

 

Hoe kunt u pancreaskanker voorkomen?

Roken en overdadig alcoholgebruik zijn natuurlijk risico’s die u wel kunt vermijden. Alles wijst er ook op dat lichaamsbeweging, ongeacht uw gewicht, het risico sterk vermindert. Mensen met overgewicht hebben er dus alle belang bij om aan sport te gaan doen!

Er zijn ook levensmiddelen die een positief effect zouden hebben. Mensen met pancreaskanker hebben vaak een heel laag selenium- en lycopeengehalte in hun bloed. Dat doet vermoeden dat een voeding die veel van deze stoffen aanvoert een beschermend effect kan hebben. Voorlopig is dat wel nog niet bewezen.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 26/09/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 23/06/2015 - 12h23

Xing-Hua Lu et al. World J Gastroenterol 2006 April 14; 12(14): 2229-2234 ; Larsson et al. Int J Cancer 2006; 118 : 2866-2870 ; Nkondjock A et al. J Nutr. 2005 Mar;135(3):592-7.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Troel

Boel shit.

Mijn man was een matige eter, geen snoeper en drinker en rookte ook niet.....
dus je kan niet zo maar stellen dat het van eten, drinken en roken komt.!!!!

PUBLICITÉ
Lees ook
Van diabetes tot pancreaskanker Geüpdatet op 26/08/2013 - 12h07

Diabetes is een risicofactor voor pancreaskanker, en recente studies bevestigen dat verband. Met andere woorden: diabetici lopen meer kans dan anderen om pancreaskanker te krijgen. Het goede nieuws is dat deze kanker vrij zeldzaam is, al heeft hij we...

Pancreaskanker: hoop voor de toekomst Geüpdatet op 22/05/2007 - 00h00

Pancreaskanker duikt zelden op voor de leeftijd van vijftig jaar. Op het ogenblik van de diagnose is de patiënt gemiddeld ongeveer zeventig jaar. Omdat de ziekte gepaard gaat met niet erg specifieke symptomen, wordt de diagnose vaak laattijdig gestel...

Hoe ontstaat pancreatitis? Geüpdatet op 12/10/2015 - 14h44

Pancreatitis is een pijnlijke ontsteking van de pancreas of alvleesklier. Bij zo’n opstoot moet de patiënt meestal met spoed naar het ziekenhuis om de pijn te verzachten en de staat van de pancreas te laten onderzoeken. Alcoholmisbruik en galstenen z...

Hoe is pancreaskanker te herkennen? Gepubliceerd op 30/05/2017 - 10h33

Pancreaskanker of alvleesklierkanker is een zeldzame kanker, die dikwijls pas gediagnosticeerd wordt bij mensen boven de 70 jaar. Het probleem is dat hij vaak laattijdig opgespoord wordt. U vindt hieronder een overzicht van de risicofactoren en sympt...

Meer artikels