PUBLICITÉ

Palliatieve zorg: om sereen te sterven

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/12/2012 - 10h18
-A +A

De palliatieve zorg vormt zowat de tegenpool van langdurige en hardnekkige therapieën.

Ze probeert de levenskwaliteit van patiënten die ongeneeslijk ziek zijn te verbeteren.

Daarbij wordt ingegaan op de pijn en de twijfels van de zieke.

PUB

Palliatieve zorg biedt steun

De term palliatief komt van het Latijnse pallium en betekent zoveel als een wijde mantel die het hele lichaam omhult. Vandaag staat het woord voor de bescherming en troost die eigen zijn aan de palliatieve zorg.

Het doel van deze hulpverlening is om de levenskwaliteit van patiënten met een ongeneeslijke ziekte via een geheel van psychologische en medicamenteuze zorgen te verbeteren.

De palliatieve zorg wordt verstrekt in ziekenhuizen, in gespecialiseerde centra, in rusthuizen of bij de patiënt thuis en wordt doorgaans voorbehouden voor mensen die zich in het terminale stadium van hun ziekte bevinden. Maar de zorg kan ook maanden of weken voor deze fase worden verstrekt. In dat geval heeft men het ook wel over permanente zorg.

Palliatieve zorg versus voortzetten van uitzichtloze therapieën

De palliatieve zorg staat in ieder geval in fel contrast met het soms uitzichtloos voortzetten van therapieën, ook wanneer die eigenlijk te zwaar zijn en er geen reële hoop op herstel meer is. Palliatieve zorg verschilt ook van euthanasie. Hierbij worden patiënten die genoeg geleden hebben en een einde aan hun lijdensweg willen maken actief geholpen om te sterven.

De palliatieve zorg treedt meestal nog altijd therapeutisch op, maar psychologische steun en fysiek comfort worden essentieel. Dat geldt vooral bij behandelingen met pijnstillers of als er wordt afgezien van te agressieve therapieën .Respect voor het lijden van de patiënt en het bieden van een luisterend oor staan op die manier centraal in de therapie.

Initialement publié par Jonathan Barbier, gezondheidsjournalist le 29/09/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 11/12/2012 - 10h18
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Lysosomale ziekten, genetische zeldzame ziekten Gepubliceerd op 09/03/2016 - 15h50

Lysosomale ziekten zijn genetische aandoeningen die over de hele wereld minder dan 400.000 personen treffen. Aangezien ze uiterst zeldzaam zijn, is de diagnose moeilijk te stellen en overlijden een groot aantal patiënten relatief jong en na heel wat...

Meer artikels