PUBLICITÉ

Paintball: niet zo ongevaarlijk als het lijkt!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/06/2016 - 14h47
-A +A

Paintball begint stilaan in te raken in ons land. Zonder de aangepaste uitrusting kan deze sport, waarbij het erop aankomt je tegenstander uit te schakelen door hem te raken met een met verf gevuld balletje, echter gevaarlijk zijn voor de ogen.

PUB

Zowel fysiek als intellectueel

Paintball zou eind jaren 70 ontstaan zijn in Australië uit een "scholierengrap" tussen cowboys. U moet weten: in de bush (uitgestrekte vlakte bedekt met verpieterde struiken) gebruiken de boeren persluchtpistolen waarmee ze het vee merken met verfbollen. Op een dag zou een cowboy voor de lol geschoten hebben op een andere cowboy. De Amerikanen hebben zich geïnspireerd op dit principe en een nieuwe sport in het leven geroepen met eigen regels en kampioenschappen. De paintballindustrie behoort inzake budget tot de top-10 van de Amerikaanse vrijetijdssector.

Paintball is een sport zonder fysiek contact die zowel indoor als uitdoor beoefend wordt, zowel door mannen als vrouwen, zowel door volwassenen als tieners. De regels zijn doodeenvoudig: de tegenstander uitschakelen door hem te merken met een verfvlek (een "splash") en zijn fort, vlag enz. bemachtigen. Paintball is zowel competitief als ontspannend. Het komt erop aan de juiste strategieën te hanteren en zijn fysieke grenzen te verleggen, want er komt heel wat loop- en kruipwerk aan te pas. Elke speler draagt een overall, een gezichtsbeschermingsmasker (een gewone zonne- of duikbril volstaat niet) en een persluchtpistool (markeerder) om met verf gevulde gelatinekogels af te schieten.

Opgelet voor de ogen!

En daarin schuilt precies het gevaar! Zo kregen de spoedgevallendiensten in de VS in 2000 meer dan 1.200 oogletsels te verwerken door een paintballongeval, tegen 545 in 1998. 40 % van de slachtoffers was jonger dan 15 jaar. Al die personen droegen geen masker of veiligheidshelm. Het probleem met paintball is dat, aangezien de kogels bestemd zijn om afgeschoten te worden op personen, de adepten van deze sport ervan uitgaan dat ze ongevaarlijk zijn. Tot de meest voorkomende oogletsels behoren intra-oculaire bloedingen, netvliesloslatingen en cataract.

Initialement publié par C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 24/02/2004 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 29/06/2016 - 14h47

De Huisarts nr. 676, 4 februari 2004. National Paintball Games Belgium, www.npg.be

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zes tips om opnieuw aan sport te doen Gepubliceerd op 02/06/2015 - 11h45

De lente is in het land en de zomer is in aantocht. Dit jaar beginnen we ermee, maar we storten ons niet zomaar op onze sportschoenen, omdat we geen kwetsuren willen oplopen die ons meteen opnieuw in onze zetel zouden doen belanden! We geven u zes ti...

Sporten tegen winterkwaaltjes: het helpt! Geüpdatet op 06/02/2007 - 00h00

Een nieuw onderzoek toont aan dat regelmatige lichaamsbeweging of sport bescherming biedt tegen winterse infecties. Lichaamsbeweging en sport versterken het immuunsysteem ter hoogte van de ademhalingswegen waardoor de resistentie tegen virussen toene...

Tips voor zorgeloze stranduren Gepubliceerd op 20/08/2015 - 16h52

Deze zomer trekt u weer met een opgewekt gemoed richting strand. Gewapend met schopjes, emmers, een handdoek en enkele tijdschriften, wilt u samen met uw kinderen een leuke tijd beleven aan zee. Een aantal praktische tips voor zorgeloze stranduren.

Over het gebruik van cannabis door sporters Gepubliceerd op 03/03/2015 - 15h57

Cannabis onderscheidt zich als de belangrijkste oorzaak van doping bij de huidige generatie sporters . Wat is het verband tussen cannabis en sport ? Een woordje uitleg over dit verschijnsel.

Meer artikels