PUBLICITÉ

De pacemaker: welke zin voor bejaarden?

Gepubliceerd door Dr. Stéphanie Lehmann op 03/06/2003 - 00h00
-A +A

De pacemaker (hartstimulator) is ondertussen al meer dan 40 jaar geleden uitgevonden en wordt vandaag vooral ingeplant bij 60-plussers. In die tijd is de technologie er uiteraard enorm op vooruitgegaan en zijn ook de indicaties geëvolueerd. Ziehier wat u moet weten over de werking van deze vernuftige "doosjes" en wat u er mag van verwachten.

PUB

Wat is het doel van de pacemaker?

In België worden elk jaar 10.000 pacemakers ingeplant, in 90 % van de gevallen bij 60-plussers en heel vaak bij patiënten tussen 75 en 79 jaar. De pacemaker was oorspronkelijk bedoeld om te werken bij bepaalde hartritmestoornissen die syncopes veroorzaakten, maar vandaag kunnen er heel wat problemen mee behandeld worden. En aangezien heel wat bejaarden een hartziekte krijgen, is het logisch dat de gemiddelde leeftijd van de pacemakerpatiënten stijgt.

Wat is de pacemaker precies?

Een metalen bakje dat in principe ingeplant wordt onder de huid, in de sleutelbeenstreek (meestal rechts). Het zit boordevol elektronica, wordt gevoed door een interne batterij en verbonden met één of meer kleine kabeltjes (afhankelijk van het soort toestel), stimulatiesondes genoemd. De sondes worden ingebracht in één of meer hartholten en komen uit in de aders die naar het hart lopen.

Gepubliceerd door Dr. Stéphanie Lehmann op 03/06/2003 - 00h00

C. Barnay, Gérontologie Pratique, 2003; 146 : 1-2.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
8 vragen over pacemakers Geüpdatet op 22/06/2009 - 00h00

Zodra een arts het heeft over het inbrengen van een pacemaker , begint de patiënt zich meer en meer vragen te stellen. Deze vragen evolueren ook naargelang het tijdstip: vóór de implantatie, meteen erna of maanden en jaren later. We bieden u enkele n...

Meer artikels