PUBLICITÉ

Overwerkt, let op voor

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 15/10/2001 - 00h00
-A +A

Het "burn-out"-syndroom (professionele uitputting) komt in onze moderne maatschappij alsmaar vaker voor. Het manifesteert zich in lichamelijke klachten (slapeloosheid, hartkloppingen, allerlei pijnen, enz.) en psychologische problemen die kunnen uitmonden in een echte depressie.

PUB

Beroepsgebonden stress moet dus worden opgespoord en verholpen vooraleer er niets meer aan te doen is.

Definitie

"Burn-out" is een uitdrukking die uit de ruimtevaart komt ("de motor is verbrand") en waarmee een toestand van lichamelijke en mentale uitputting ten gevolge van intense professionele stress wordt aangeduid. Dat is geen nieuw fenomeen, maar volgens epidemiologische gegevens blijkt het probleem wel toe te nemen.Studies in de Verenigde Staten en Canada hebben aangetoond dat 30% van de loontrekkenden (en 63% van de kaderleden) gebukt gaat onder professionele stress. In de Verenigde Staten is stress op het werk verantwoordelijk voor ongeveer 60% van het absenteïsme. Een studie van het Credoc in Frankrijk toont aan dat het aantal mensen dat gestresseerd rondloopt op het werk, in 10 jaar tijd verdubbeld is.

Hoe manifesteert zich een burn-out?

Door lichamelijke uitputting: u staat moe op en 's nachts slaapt u slecht. Hoofdpijn, rugpijn, maagpijn... opgelet voor een zweer of een ulcus! Vaak hebt u last van hartkloppingen. Het "burn-out"-syndroom heeft ernstige psychosomatische gevolgen, zoals eczeem, haaruitval en puistjes.Door psychische uitputting: u bent angstig, u heeft schijnbaar onoverkomelijke zorgen. Door de toenemende werkbelasting en verantwoordelijkheden geraakt u zonder energie. U wordt prikkelbaar en begint uw collega's te wantrouwen. U hebt de indruk dat u alleen staat en geen hulp krijgt. Uiteindelijk zal u zich minderwaardig voelen en zelfs schuldgevoelens krijgen. U hebt dan de neiging uzelf te verantwoorden door een teveel aan activiteit, waarbij u meer belang hecht aan de kwantiteit dan aan de kwaliteit.Dat is uiteraard een wat karikaturale beschrijving van het "burn-out"-syndroom. Maar iedereen is anders en de reacties zullen dan ook verschillen zowel wat betreft de symptomen als de wijze waarop de persoon in kwestie er iets aan gaat doen. Het "burn-out"-syndroom is eigenlijk geen ziekte, maar kan toch leiden tot een reactionele depressie en andere al even reële aandoeningen, zoals hartinfarct en maagzweer (of maagulcus).

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 15/10/2001 - 00h00 Plus efficace et moins stressé. Jean-Pierre LEPELLETIER. Les éditions d'organisation. Le stress professionnel. Nicole Aubert et Max Pagès. Collection Rencontres dialectiques. Le coût de l'excellence. Nicole Aubert et Vincent de Gaulejac. Editions Seuil.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Overwerkt? Let op voor een burn-out Gepubliceerd op 27/04/2012 - 14h32

Het is belangrijk professionele stress te herkennen en hiervoor een oplossing te vinden, voor het te laat is en u een zogenaamde burn-out krijgt.

Black-out of burn out? Gepubliceerd op 09/01/2012 - 15h50

Midden in de winter voelt een mens zich soms nogal vermoeid. In principe is dat niet verontrustend. Jammer genoeg verbergen dergelijke inzinkingen soms een kwaal die te duchten is omdat ze zich heel stilletjes en heimelijk een eigen plaats verovert i...

Burn-out kan het risico op diabetes verhogen Geüpdatet op 12/12/2006 - 00h00

Volgens een Israëlisch onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Psychosomatic Medicine lopen werknemers die kampen met een burn-out (overmatige stress door het werk) meer risico om diabetes van het type 2 te ontwikkelen. Het gaat hier om de...

Burn-out: als stress op het werk tot uitputting leidt Geüpdatet op 28/04/2015 - 08h52

Concentratieproblemen, slaapstoornissen, extreme vermoeidheid, tekens van depressie, een gevoel van mislukking enz. Het zijn allemaal symptomen die een burn-out kunnen aankondigen. Hoe komt iemand tot zo’n hoog stresspeil op het werk ? Welke mensen l...

Meer artikels