PUBLICITÉ

Overwerkt? Let op voor een burn-out

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/04/2012 - 14h32
-A +A

Het is belangrijk professionele stress te herkennen en hiervoor een oplossing te vinden, voor het te laat is en u een zogenaamde burn-out krijgt.

PUB

Wat is een burn-out?

‘Burn-out’ is een term afkomstig uit de lucht- en ruimtevaartindustrie. Het betekent zoveel als ‘de motor is opgebrand’. Iemand met een burn-out is zowel mentaal als fysiek uitgeput door hevige professionele stress.

Het fenomeen bestaat al langer, maar epidemiologisch onderzoek heeft het belang van burn-out aangetoond waardoor er steeds meer bedrijven zich van bewust zijn. Volgens een studie bij Belgische artsen zouden minder dan 1% van het aantal werknemers een burn-out hebben. Maar uit Amerikaanse en Canadese studies blijkt dat 30% van de werknemers, en 63% van de kaderleden professionele stress hebben.

In de Verenigde Staten zouden deze samen 60% van het aantal afwezige werknemers vertegenwoordigen. In Frankrijk heeft het ‘Centre de Recherche pour l’Etude et l’Observation des Conditions de Vie’ (‘Onderzoekscentrum over de levensomstandigheden’, Crédoc) dan weer aangetoond dat het aantal gestresseerde werknemers in tien jaar tijd verdubbeld is. 

 

Hoe uit een burn-out zich?

Het eerste kenmerk van een burn-out is fysieke uitputting: u bent moe zodra u opstaat en ’s nachts slaapt u slecht.

Daarnaast hebt u hoofdpijn, rugpijn en maagpijn die soms tot een maagzweer leidt. Vaak krijgt u ook te maken met hartkloppingen. Als u zich professioneel slecht voelt, dan kan dat ook psychosomatische gevolgen hebben, zoals eczema, haaruitval en acne.

U voelt zich psychologisch ten einde raad, u bent ongerust en de angsten lijken onbeheersbaar. Door de hoge werklast en de steeds bijkomende verantwoordelijkheden voelt u zich futloos. Uw collega’s irriteren u en u wantrouwt hen.

U hebt de indruk dat u er alleen voor staat, zonder steun. U begint uzelf te minachten en schuldgevoelens te hebben. Kwantiteit lijkt voor u belangrijker dan kwaliteit, en dus hebt u de neiging zoveel mogelijk te willen doen.

Uiteraard is dat een ietwat karikaturale beschrijving van het burn-outsyndroom, waarbij alle mogelijke effecten worden uitgebeeld. Iedereen is uniek en dus zijn alle reacties dat ook, zowel voor de symptomen als voor de manier waarop u eraan het hoofd biedt.

Hoe dan ook is burn-out geen aandoening op zich, maar hij kan wel leiden tot een echte depressie. Ook andere, reële aandoeningen, zoals een hartinfarct of een maagzweer, kunnen te wijten zijn aan een burn-out.

 

Initialement publié par Dr Philippe Burton le 17/01/2012 - 11h52 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 27/04/2012 - 14h32
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Black-out of burn out? Gepubliceerd op 09/01/2012 - 15h50

Midden in de winter voelt een mens zich soms nogal vermoeid. In principe is dat niet verontrustend. Jammer genoeg verbergen dergelijke inzinkingen soms een kwaal die te duchten is omdat ze zich heel stilletjes en heimelijk een eigen plaats verovert i...

Overwerkt, let op voor Geüpdatet op 15/10/2001 - 00h00

Het "burn-out"-syndroom (professionele uitputting) komt in onze moderne maatschappij alsmaar vaker voor. Het manifesteert zich in lichamelijke klachten (slapeloosheid, hartkloppingen, allerlei pijnen, enz.) en psychologische problemen die kunnen uitm...

Burn-out kan het risico op diabetes verhogen Geüpdatet op 12/12/2006 - 00h00

Volgens een Israëlisch onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Psychosomatic Medicine lopen werknemers die kampen met een burn-out (overmatige stress door het werk) meer risico om diabetes van het type 2 te ontwikkelen. Het gaat hier om de...

Meer artikels