PUBLICITÉ

Overvloedige menstruele bloedingen: zou het om een baarmoederfibroom gaan?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/03/2010 - 00h00
-A +A

Overvloedige en langdurige menstruele bloedingen behoren tot de mogelijke symptomen van een baarmoederfibroom. Wanneer moet u zich ongerust maken en wat zijn de andere symptomen van baarmoederfibromen?

PUB

Wat is een baarmoederfibroom?


Een baarmoederfibroom is een goedaardige tumor, waarvan de grootte kan variëren en die zich ontwikkelt aan de oppervlakte van of in de baarmoeder. Alle vrouwen kunnen hiermee te maken hebben, in het bijzonder tussen 35 en 54 jaar. Baarmoederfibromen komen blijkbaar wat minder voor na de menopauze. Al bij al wordt ervan uitgegaan dat deze aandoening 30% van de vrouwen ouder dan 35 jaar treft.
U dient ook te weten dat erfelijkheid hier een rol kan spelen: het risico op het ontwikkelen van fibromen is tweemaal zo groot in geval van familiale antecedenten van baarmoederfibromen in de eerste graad (bij de moeder of een zus).

Wat bedoelt men met abnormaal overvloedige bloedingen?


Overvloedige en langdurige menstruele bloedingen worden met een medische term 'menorragie' genoemd.
De bloedingen duren gewoonlijk tussen 3 en 6 dagen, met een bloedverlies dat kan oplopen tot 80 ml. Men heeft het over menorragie wanneer de bloedingen langer dan 7 dagen duren en de 80 ml overschrijden. In de praktijk is deze hoeveelheid overschreden wanneer men gedurende 3 dagen om de 2 à 3 uur van maandverband moet wisselen. Als dat het geval is, moet de huisarts of de gynaecoloog geraadpleegd worden.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/03/2010 - 00h00 Collège National des Gynécologues et Obstétriciens Français (Nationaal college van Franse gynaecologen en verloskundigen), www.cngof.asso.fr.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Baarmoederfibromen: moeten ze worden verwijderd en hoe? Gepubliceerd op 07/01/2014 - 17h16

Baarmoederfibromen zijn goedaardige tumoren. Ze kunnen heel talrijk zijn en vaak ook vrij groot zijn. Maar behalve deze twee overwegingen hangt de beslissing om in te grijpen vooral af van de risico's op complicaties.

Fibromen: een risico voor de vruchtbaarheid? Gepubliceerd op 16/04/2012 - 16h11

Een uterusfibroom of vleesboom in de baarmoeder kan leiden tot complicaties. Een ervan is het risico op onvruchtbaarheid . Ook de behandeling van een fibroom kan de vruchtbaarheid in gevaar brengen. Welke behandeling er voor de fibroom wordt gekozen,...

Menopauze: tibolon, een aparte aanpak Geüpdatet op 19/06/2007 - 00h00

Tibolon is een geneesmiddel dat aangewezen is voor de behandeling van de menopauze. Het verschilt duidelijk van de hormonale substitutietherapie van de menopauze (HST) en is door zijn aparte eigenschappen een alternatief in de bestrijding van overgan...

Meer artikels