PUBLICITÉ

Overmatig vaginaal bloedverlies bij de bevalling

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 31/03/2014 - 11h55
-A +A

In 5 % van de bevallingen treedt er tijdens en/of na de bevalling een bloeding op.

Waaraan zijn deze bloedingen te wijten?
Welke vrouwen krijgen de bloedingen en welke risico’s  lopen ze?

PUB

Bloeding bij de verlossing: 5 % van de bevallingen

In 5 % van de bevallingen is er dus overmatig bloedverlies. In de ontwikkelingslanden is de afloop in 1% van de gevallen dodelijk. Het is er ook de belangrijkste oorzaak van moedersterfte.

In Europa ligt het aantal sterfgevallen door een zogenaamde hemorragie postpartum of postpartum bloeding met ongeveer 0,87 op 100.000 geboorte duizend keer lager. Maar ook hier is het de belangrijkste oorzaak van moedersterfte tijdens de zwangerschap.

Hermorragie postpartum: wat is het precies?

We spreken van overmatig bloedverlies bij de bevalling of hermorragie postpartum als de moeder 1000 ml of meer bloed verliest binnen 24 tot 48 uur na de bevalling en als het hemoglobinegehalte lager is dan 9 gram per dl bloed. Het bloedverlies treedt meestal al de eerste twee uur na de verlossing op.

Bij zo’n zwaar bloedverlies is het leven van de moeder in gevaar (in 1 % de gevallen, dat is één patiënt op 1.000) en moet er een 'levensreddende ingreep' volgen. Elke verloskundige wordt maar een paar keer in zijn leven met zo’n situatie geconfronteerd.

Wat gebeurt er?

Tijdens de bevalling, als de baby net uit het geboortekanaal is, herbeginnen de samentrekkingen van de baarmoeder weer, al zijn die dan iets minder fel. Door de samentrekkingen worden de placenta, de vliezen en de navelstreng automatisch uitgestoten. Bij het naar buiten komen van die weefsels komt het dichte bloedvatenstelsel in de baarmoederwand bloot te liggen. Die bloedvaten liepen naar de navelstreng en moesten de foetus van zuurstof en voedingsstoffen voorzien. Maar meteen na de geboorte zorgen de samentrekkingen van de baarmoeder ervoor dat de bloedvaten afgeknepen worden, waardoor het bloedverlies geleidelijk aan stopt.

Bij een hermorragie post-partum sluiten de bloedvaatjes zich niet of niet helemaal en verliest de moeder meer bloed dan de als 500 ml aangenomen grens.

Opgelet, bij een keizersnede is de bloeding altijd overvloediger dan bij een bevalling via de vagina, maar zolang het bloedverlies onder de 1.000 ml blijft, is er geen gevaar. 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 31/03/2014 - 11h55

J Gynecol Obstet Biol Reprod 2004; 33 (suppl. au n° 8): 4S9-4S16. HAS, Recommandations pour la pratique clinique : hémorragies du post-partum immédiat, http://www.has-sante.fr/portail/upload/docs/application/pdf/HPP_rapport.pdf. CNGOF, Recommandations pour la pratique clinique, Hémorragies du post-partum immédiat, http://www.cngof.asso.fr/D_PAGES/PURPC_12.HTM.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Placenta praevia Geüpdatet op 02/12/2003 - 00h00

De placenta, het verbindingsorgaan tussen moeder en kind, is slecht bekend. Toch kan hij de oorzaak zijn van vroeggeboorten en zware bloedingen als hij slecht gelegen is in de baarmoeder. De diagnose wordt gesteld via echografie.

Het gevaarlijkste moment van de bevalling Geüpdatet op 03/11/2016 - 14h14

De nageboorte of het uitdrijven van de placenta vindt plaats meteen na de geboorte van de baby. De ouders zijn dan met hun volle aandacht bij hun pasgeboren kindje en zien dat dan ook vaak als een pure formaliteit. Het is nochtans de gevaarlijkste fa...

Spontane vermindering van meerlingzwangerschappen Geüpdatet op 16/02/2002 - 00h00

Spontane miskramen zijn een natuurlijk fenomeen dat vrij frequent voorkomt tijdens het eerste zwangerschapstrimester. Het risico is nog groter bij een meerlingzwangerschap: sommige embryo's kunnen zich immers ontwikkelen ten koste van andere die dan...

Tweelingzwangerschap Geüpdatet op 23/03/2004 - 00h00

Ook al is het aantal tweelingen dankzij medisch begeleide voortplanting de voorbije jaren toegenomen, toch vertegenwoordigen ze slechts ongeveer 3 % van alle geboorten. Deze risicozwangerschap moet bijzonder strikt gevolgd worden…

Meer artikels