PUBLICITÉ

Overgewicht schaadt

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 08/01/2002 - 00h00
-A +A

Toeval of niet? Feit is dat de Koninklijke Belgische Academie voor Geneeskunde tijdens de periode van de eindejaarsfeesten een reeks rapporten heeft gepubliceerd over overgewicht en obesitas!

PUB

Overgewicht bij volwassenen wordt gedefinieerd door de body mass index (BMI): het gewicht in kilogram gedeeld door de lengte in meter in het kwadraat. Een man van 80 kg en 1,85 m heeft een BMI van 23,37 kg/m². We spreken van overgewicht als de BMI meer bedraagt dan 25 kg/m². We spreken van obesitas vanaf een BMI van 30 kg/m². Die cijfers zijn niet toevallig gekozen, maar zijn gebaseerd op een statistische analyse van de relatie tussen BMI en mortaliteit of bepaalde ziekten.

Worden de Belgen alsmaar dikker?

Sinds de jaren '80 wordt deze problematiek van dichtbij gevolgd. In 20 jaar tijd, sinds 1977, zou de incidentie van obesitas in ons land met 7% gestegen zijn. Volgens een recentere studie zou 21% van de Belgen een te hoge tailleomtrek hebben en dus een verhoogd cardiovasculair risico lopen. Overgewicht is te wijten aan een teveel aan vetweefsel. Dat heeft talrijke gevolgen: obesitas draagt immers bij tot de ontwikkeling van ziekten, zoals type 2 diabetes, arteriële hypertensie en coronair hartlijden.Tijdens de feestdagen mogen we ons wat meer veroorloven, maar daarna moeten we toch trachten snel over te schakelen op een evenwichtige, gevarieerde voeding.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 08/01/2002 - 00h00 naar een persmededeling van de Koninklijke Belgische Academie voor Geneeskunde
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe bereken ik mijn BMI en mijn ideale gewicht? Gepubliceerd op 23/02/2017 - 11h47

Iedereen controleert zijn gewicht op de weegschaal, met meer of minder bezorgdheid al naargelang het gewicht normaal of te hoog is. Elk van ons heeft ook een ideaal gewicht, dat is het gewicht dat past bij onze lengte. Dat ideale gewicht is een van d...

Zwaarlijvigheid kan worden behandeld Geüpdatet op 05/11/2002 - 00h00

Zwaarlijvigheid is een ziekte en die moet worden behandeld. Eén op de drie Belgische volwassenen weegt te veel. Tegen het jaar 2030 zal het aantal obese Belgen verdubbeld zijn!

Meer artikels