PUBLICITÉ

Overgewicht: de kwellingen van de verleiding

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 24/06/2002 - 00h00
-A +A

New-Yorkse onderzoekers hebben zopas aangetoond dat het zien van voedsel volstaat om het hersencircuit van het zinnelijk genot te stimuleren. Volgens hem zou de overvloed aan informatie over voedsel het eetgedrag verstoren en zo gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor de toenemende incidentie van zwaarlijvigheid in de Westerse landen.

PUB

De oorzaken van de slechte gewoonte opsporen

Overgewicht komt vandaag de dag alsmaar meer voor. Als er voedsel in overvloed is, is de verleiding uiteraard groot. Maar waarom is dat eigenlijk het geval? Net zoals roken, alcohol en seksueel genot stimuleert voedsel ons hersencircuit van het zinnelijk genot. Wat gebeurt er als we voedsel zien?Een groep van het Brookhaven National Laboratory heeft dat recent onderzocht bij 10 nuchtere vrijwilligers met een normaal gewicht. Als de proefpersonen een smakelijk gerecht zagen zonder het te kunnen opeten, steeg de hoeveelheid dopamine, een neurotransmitter, in een bepaalde zone van de hersenen. Dopamine is een scheikundige boodschapper die de neuronen (zenuwcellen) die een rol spelen in het circuit van het zinnelijk genot, kan activeren.

Een kwestie van overleven

De onderzoekers veronderstellen dan ook dat het zien van voedsel ons ertoe kan aanzetten het voedsel daadwerkelijk te nuttigen.Volgens hen werd dat gedrag tijdens de evolutie van de mens geselecteerd: dit gedrag dat de mens ertoe aanzette voedsel te nuttigen als het beschikbaar was, was immers goed voor het voortbestaan van de mensheid.Maar nu moeten we niet meer zoeken naar voedsel, nu worden we overstelpt met informatie over voeding. De hersenen secreteren dus te veel dopamine zodat we geen onderscheid meer kunnen maken tussen behoefte aan eten (honger) en zin om te eten (trek).

Volgens Nora Volkow en medewerkers zou dit mechanisme het toenemend probleem van zwaarlijvigheid in de Westerse landen gedeeltelijk kunnen verklaren.
Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 24/06/2002 - 00h00 Agnès Lara Volkow N. et al., Synapse 2002; 44(3): 175-180.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
We eten te zacht voedsel! Gepubliceerd op 06/09/2010 - 00h00

Onze eetgewoonten zijn zo geëvolueerd dat we steeds meer zacht en zoet voedsel eten en knabbelen. Daardoor kauwen we te weinig, wat dan weer nefaste gevolgen heeft voor ons gebit.

Frisdranken: geheugenverlies gewaarborgd Geüpdatet op 06/04/2004 - 00h00

Frisdranken vormen bij Amerikaanse kinderen de belangrijkste bron van suiker. Die trend is ook naar onze contreien aan het overwaaien, samen met de obesitas- en diabetesepidemie. Het is dan ook de hoogste tijd om het suikerverbruik te beperken!

Van soja word je honderd jaar! Geüpdatet op 17/08/2004 - 00h00

Recente studies hebben aangetoond dat de bewoners van de Okinawa-eilanden in Japan hun lange levensduur in belangrijke mate te danken hebben aan soja, en dat soja kan helpen om opvliegingen tijdens de menopauze te verminderen en het risico op hart- e...

Meer artikels