PUBLICITÉ

Overgewicht bevordert Alzheimer

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/09/2003 - 00h00
-A +A

Overgewicht en zwaarlijvigheid, de kwalen van de eeuw, verhogen ook de kans op de ziekte van Alzheimer. Dit verband is echter alleen vastgesteld bij bejaarde vrouwen, niet bij mannen.

PUB

Op basis van twee vaststellingen:

  • overgewicht en zwaarlijvigheid verhogen de kans op vaatstoornissen,
  • er bestaat een verband tussen vaatstoornissen en de ziekte van Alzheimer, vroegen de auteurs van de studie zich af of overgewicht niet gewoon een risicofactor kan zijn voor dementie.

Om die hypothese te staven, rekruteerden ze 392 Zweden van 70 jaar die ze vervolgens gedurende 18 jaar volgden. Uiteindelijk stelden ze vast dat bejaarde vrouwen met overgewicht meer risico lopen op dementie en in het bijzonder op de ziekte van Alzheimer. Vrouwen tussen 70 en 79 jaar met overgewicht werden tussen hun 79ste en hun 88ste jaar dement. Ze hadden op hun 70ste een Body Mass Index (BMI) van ongeveer 28, terwijl de vrouwen die deze aandoening niet ontwikkelden, een BMI hadden onder de 25. De Alzheimer-patiëntes behoorden tot de groep vrouwen die op hun 70ste de hoogste BMI hadden, d.w.z. hoger dan 29, een index die dicht bij zwaarlijvigheid ligt. De auteurs gaan er globaal gezien van uit dat vrouwen bij wie de BMI op hun 70ste met één punt stijgt, 36 % meer kans lopen om de ziekte van Alzheimer te krijgen.

Ongelijkheid tussen de geslachten?

Die relatie werd niet vastgesteld bij mannen. De reden daarvoor kan uiteraard de gevolgde onderzoeksmethode zijn. Toch moeten we er ook rekening mee houden dat mannen met vaatstoornissen jonger sterven. Ook de vrouwelijke hormonen en de verschillende vetverdeling bij man en vrouw kunnen dit verschil mee verklaren.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/09/2003 - 00h00 Archives of Internal Medicine, 163 (13) : 1524-1528, 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe bereken ik mijn BMI en mijn ideale gewicht? Gepubliceerd op 23/02/2017 - 11h47

Iedereen controleert zijn gewicht op de weegschaal, met meer of minder bezorgdheid al naargelang het gewicht normaal of te hoog is. Elk van ons heeft ook een ideaal gewicht, dat is het gewicht dat past bij onze lengte. Dat ideale gewicht is een van d...

Zwaarlijvigheid kan worden behandeld Geüpdatet op 05/11/2002 - 00h00

Zwaarlijvigheid is een ziekte en die moet worden behandeld. Eén op de drie Belgische volwassenen weegt te veel. Tegen het jaar 2030 zal het aantal obese Belgen verdubbeld zijn!

Meer artikels