PUBLICITÉ

De overgang naar het middelbaar onderwijs: wat verandert er?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/09/2016 - 11h57
-A +A

Een nieuwe school, nieuwe leerkrachten, een nieuwe organisatie, ... De overstap naar de middelbare school heeft heel wat gevolgen voor het dagelijkse leven van het kind. Het mag nu (eindelijk!) meedoen met de groten. Maar wat verandert er concreet?

PUB

Een totaal nieuwe organisatie

Het eerste waar het kind moet leren mee omgaan als het de deur van de lagere school achter zich dichtslaat, is leren zelfstandig worden. Het is voortaan op zichzelf aangewezen, en zijn leefwereld is minder afgebakend. De lagere school was kleiner en iedereen vormde er als het ware één grote familie. Het kind voelt zich wat verloren in zijn nieuwe middelbare school, de lessen zijn moeilijker, het moet zijn tijd leren te beheren,... Daardoor voelt het soms de behoefte om zich te laten gelden en een zekere afstand te nemen van zijn ouders. Maar, beste kinderen, verwaarloos uw studies niet (vaak houden de ouders een oogje in het zeil!): hou uw notities bij en herlees regelmatig uw cursussen, ook als u geen huiswerk hebt!

De 'eerste keer'

De overgang naar het middelbaar onderwijs houdt ook enkele schokervaringen in. Iedereen begint op te scheppen over zijn seksuele ervaringen. Hebt u voorbehoedmiddelen nodig, dan kan de schoolverpleegster u daarover veel nuttiger informatie geven dan uw vriendjes. Hoe dan ook, vergeet niet dat het condoom een absolute must blijft om u te beschermen tegen aids en andere SOA's.

Ook het moment van de eerste grenservaringen is aangebroken. Die gaan van urenlange flippersessies op café tot de eerste kennismaking met alcohol en andere illegale stoffen. Op hun 18de hebben al één op de twee jongeren cannabis gerookt. "Uiteraard bestaat het gevaar dat de tiener een regelmatige gebruiker wordt en verslaafd raakt", waarschuwt professor Jeammet*. Joints roken is niet zomaar onschuldig: praat erover met oudere personen, want ze kunnen de zaken in een ruimer perspectief bekijken dan uw leeftijdsgenoten. De middelbare-schooltijd is ook de tijd van de fuiven, bij uitstek een discussiepunt met de ouders. Blijf kalm, ook als ze u danig op de zenuwen werken, en bewaar de dialoog, zonder u op te winden. Zet u in op school als u mag uitgaan. Op die manier zal u veel meer bereiken dan door uw keel schor te schreeuwen. We wensen u alvast een goede start!

Initialement publié par Psychonet Production, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 09/09/2003 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 02/09/2016 - 11h57

* auteur van het boek " L'adolescence ", Ed. Solar.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Uw kind schrijft links: dat is zijn keuze! Geüpdatet op 15/10/2002 - 00h00

De kinderen gaan terug naar school... Uw kind lijkt het goed te doen op school; het heeft zich goed aangepast aan zijn nieuwe leerkracht en zijn klas. Het toont u trots de eerste lijnen die het geschreven heeft, maar tot uw grote verbazing stelt u va...

Meer artikels