PUBLICITÉ

Overdreven slaperigheid overdag

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 27/09/2005 - 00h00
-A +A

Overdreven slaperigheid overdag (hypersomnolentie) is een miskende, te weinig gediagnosticeerde klacht die echter zeer vaak voorkomt en hinderlijk is in het dagelijkse leven. Bovendien leidt vechten tegen de slaap tot ernstige ongevallen.

PUB

Overdreven slaperigheid overdag wordt gekenmerkt door onvrijwillig en min of meer beheersbaar indommelen in de loop van de dag. De patiënt krijgt daardoor het subjectieve gevoel dat hij niet meer alert is en voortdurend moet vechten tegen de slaap, en heeft het moeilijk om zijn dagelijkse activiteiten te verrichten.

In tegenstelling tot bij slapeloosheid klagen de patiënten zelden over hun slaperigheid overdag. Toch tast ze de levenskwaliteit sterk aan, vermindert ze de prestaties op school en op het werk en kan ze zware gevolgen hebben.

Uit een Franse enquête blijkt dat het om een zeer frequente stoornis gaat. Zo voelt 54 % van de Fransen zich soms slaperig overdag, terwijl ze wel goed geslapen hebben 's nachts. 8 % van de ondervraagden heeft daar zelfs elke dag last van. Deze aandoening is niet zonder gevolgen, want 6 % van de Fransen geeft toe de voorbije drie maanden te zijn ingedommeld achter het stuur. Slechts twee op de drie hielden halt om even te rusten, terwijl dit symptoom het ongevallenrisico met acht doet stijgen.

Overdreven slaperigheid overdag is niet alleen een risicofactor voor ernstige ongevallen, maar ook een symptoom dat op eventuele ademhalingsstoornissen wijst tijdens de slaap, vooral dan slaapapneu.

Een aanzienlijk slaaptekort

In de meeste gevallen is dit symptoom het gevolg van slaaptekort, vooral bij tieners. Een goede manier om dit na te gaan, is het aantal uur slaap buiten en tijdens vakantieperioden vergelijken.

Enkele tips

  • Ga slapen en sta vooral op op regelmatige tijdstippen.
  • Vermijd stimulerende stoffen voor het slapengaan (cafeïne, nicotine).
  • Vermijd alcohol: hij bevordert het inslapen, maar verstoort nadien de slaap.
  • Eet niet te veel meer voor u naar bed gaat.
  • Lichaamsbeweging verbetert de slaap, maar is te mijden één uur voor het slapengaan.
  • Hou de temperatuur in de slaapkamer zo laag mogelijk en vermijd ook zo veel mogelijk licht en geluid.
  • Kies beddengoed (matras en hoofdkussen) waar u zich goed bij voelt.
  • Tv-kijken, werken of lezen in bed is uit den boze.
Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 27/09/2005 - 00h00 Le Quotidien du médecin, 6 september 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Slaapt u slecht? Misschien is het uw matras wel! Gepubliceerd op 13/10/2015 - 15h48

Een goede nachtrust is cruciaal voor onze gezondheid en hoe we ons voelen. Zorg dus voor een optimale nachtrust door alle bevorderende factoren bijeen te brengen. Stress en onze dagelijkse bezigheden bepalen in grote mate de kwaliteit van onze slaap,...

Allergische rinitis: echte slaapstoornissen! Geüpdatet op 28/08/2007 - 00h00

Mensen die lijden aan allergische rinitis hebben naast de klassieke plaatselijke symptomen (niesbuien, verstopte neus, jeukende neus...) ook last van slaapstoornissen. Is de neusobstructie verantwoordelijk voor deze verstoring van de slaap bij deze p...

Een middagslaapje kan echt geen kwaad Geüpdatet op 14/08/2007 - 00h00

De overtuiging dat een middagslaapje moet vermeden worden indien men 's nachts goed wil slapen, schijnt wetenschappelijk onjuist te zijn. Integendeel, een kleine siësta in de loop van de namiddag verhoogt het aantal uren slaap en verbetert daarbij oo...

Meer artikels