PUBLICITÉ

Overbelasting verantwoordelijk voor hart- en vaataandoeningen

Gepubliceerd door Dr Christelle PIERROT, huisarts op 16/11/2015 - 11h11
-A +A

Voor veel mensen bestaat het leven uit een aaneenschakeling van lange werkdagen, wat kan leiden tot overbelasting. Op termijn kan dit een echt risico voor de gezondheid gaan vormen.

PUB

Overbelasting en de risicofactoren voor hart- en vaataandoeningen

Meerdere factoren spelen mee in het ontstaan van hart- en vaataandoeningen die worden veroorzaakt door de vorming van vetafzettingen in de bloedvaten (de zogenaamde atheroomplaques), meer bepaald in de aders van het hart (de kransslagaders) en de hersenen. Door die plaques raken de aders beetje bij beetje verstopt. Als ze volledig verstopt zijn door de plaque, krijgen we een hartinfarct of een cerebrovasculair accident.

Cardiovasculaire risicofactoren zijn onder meer de leeftijd, het geslacht (mannen), familiale antecedenten van hart- en vaataandoeningen, roken, alcoholmisbruik, obesitas, niet of te weinig bewegen, slechte of onevenwichtige eetgewoonten, diabetes, een te hoge cholesterol en hypertensie.

Overbelasting - een te grote werklast - hangt direct samen met bepaalde van deze cardiovasculaire risicofactoren: als we lange uren kloppen, vinden we nog moeilijk de tijd om aan sport te doen en grijpen we makkelijker naar toxische producten  zoals sigaretten en alcohol …  Kan werken dan een risicofactor zijn voor een cardiovasculaire aandoening?

 

Overbelasting: nieuwe risicofactor voor hart- en vaataandoeningen geïdentificeerd

Een grootschalige wetenschappelijke studie uit 2015* stelt dit vermoeden nu objectief vast op basis van de volgende conclusies: 55 uur of meer werken per week vergroot het risico op een coronaire ziekte (van het hart) significant vergeleken met een bevolkingsgroep die 35 tot 40 per week werkt. Ook het risico op cardiovasculaire accidenten vergroot door deze overbelasting en zelfs nog substantiëler. Het risico neemt geleidelijk aan toe tussen 40 en 55 uur werken (of meer) per week.

Deze conclusies gelden voor alle beroepen, ongeacht het type - bureauwerk, handarbeid of fysiek werk. Bij allemaal is het aantal gewerkte uren bepalend.

 

Gepubliceerd door Dr Christelle PIERROT, huisarts op 16/11/2015 - 11h11

*The Lancet, le 20/08/2015, Long working hours and risk of coronary heart disease and stroke: a systematic review and meta-analysis of published and unpublished data for 603 838 individuals

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hart en fitness Geüpdatet op 06/04/2004 - 00h00

Fitness is uitstekend voor het lichaam en in het bijzonder voor het hart. Dagelijkse fitnessoefeningen zijn een goede manier om onze inspanningen te doseren. Bovendien zijn we er niet voor afhankelijk van het weer en kunnen we op die manier onze tijd...

Waaraan herkent u hypertensie? Gepubliceerd op 06/01/2016 - 10h24

Arteriële hypertensie is een permanent abnormaal verhoogde bloeddruk. Meestal treden daarbij geen symptomen op. Daarom weten veel mensen met hypertensie niet eens dat ze er last van hebben. Het is nochtans een risicofactor voor hart- en vaatziektes ....

Cholesterol: opvolgen vanaf de puberteit! Geüpdatet op 05/04/2011 - 11h44

Hoe ouder we worden, hoe meer de kans op een te hoge cholesterol toeneemt. Maar hypercholesterolemie is geen typische seniorenkwaal. En te veel cholesterol in de kinderjaren beschadigt ook op jonge leeftijd al geleidelijk de wanden van de bloedvaten....

Meer artikels