PUBLICITÉ

Over onszelf praten verschaft genot

Article créé le 24/09/2012 - 00h00 et mis à jour par Barbara Delbrouck, gezondheidsjournaliste le 24/09/2012 - 11h12
-A +A

Praat u liever over uzelf dan dat u naar een andere luistert?

Uit onderzoek blijkt dat over zichzelf en zijn leven praten een genot verschaft dat vergelijkbaar is met dat van eten of vrijen.

PUB

"Ik, ik, ik", die onverbeterlijke ego’s

U begint al aan uw derde glas van de avond en u zit nog altijd bij dat ene onderwerp. Uw vriendin heeft nog altijd niet gevraagd hoe het met u gaat. Het gesprek draait alleen maar om haar. Gevolg: u zit binnenin te piekeren terwijl u verstrooid luistert. U hebt zelfs al geen zin meer om over uzelf te beginnen, als ze u de kans zou geven. Komt dat scenario u bekend voor? Niet verwonderlijk.

Als we erop beginnen te letten, merken we al snel dat zinnetjes als: "En, alles goed?" zelden om een echt antwoord vragen. Iedereen heeft wel een kennis – en helaas soms ook een vriendin – die aan dat profiel beantwoordt. Zulke monologen en eenrichtingsgesprekken zijn op z’n minst ergerlijk te noemen, ook voor de meest discreten onder ons.

Een derde van de tijd zijn we over onszelf bezig

Sommige mensen ratelen voortdurend over zichzelf, maar het klopt niet dat er mensen zijn die nooit iets zeggen. Volgens onderzoekers van de universiteit van Cambridge gaat gemiddeld 30 tot 40% van de tijd in onze dagelijkse gesprekken over onszelf. Het avondje uit van het voorbije weekend, het dossier dat op kantoor afgesloten moet worden, onze vakantieplannen, de laatste sappige roddels, onze mening over de laatste film enz.

We hebben allemaal de neiging om anderen te vertellen hoe we over iets denken, wat we voelen, hoe onze relaties lopen of welke dingen we hebben meegemaakt. Het zou om een typisch menselijke eigenschap gaan.

Billet initialement publié le 24/09/2012 - 00h00 et mis à jour par Barbara Delbrouck, gezondheidsjournaliste le 24/09/2012 - 11h12
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe kunnen we de wonden uit onze kindertijd helen? Geüpdatet op 02/11/2009 - 00h00

"Alles gebeurt voor ons zesde levensjaar" beweren sommige psychologen. Niemand zal ontkennen dat we gevormd worden door onze kindertijd, maar ook als we een pijnlijke kindertijd achter de rug hebben, kunnen we die verwerken en achter ons laten. Nieuw...

Hoe praat u met uw kinderen over seksualiteit? Gepubliceerd op 22/08/2011 - 17h29

Da's een vraag die vaak gesteld wordt en die ook veronderstelt dat er daarvoor zoiets bestaat als een standaardmethode. Maar is het wel de juiste vraag, en moeten we ons niet veeleer afvragen: "Waarom moeten we met onze kinderen praten over seksualit...

Kent u de vier inzichten van de Tolteken? Geüpdatet op 15/02/2016 - 11h04

Echte vrijheid en evenwicht in onze relaties met de anderen en onszelf, dat zijn de aantrekkelijke beloften van de vier inzichten van de Tolteken . Maar opgelet: in de vier inzichten van de Tolteken bent u het die het werk moet doen!

Meer artikels