PUBLICITÉ

Ovariumkanker: de behandelingen voor steriliteit van alle blaam gezuiverd

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 16/02/2002 - 00h00
-A +A

Vaak werd beweerd dat de hormonen, die worden gebruikt bij de behandeling van vrouwelijke steriliteit, ovariumkanker kunnen veroorzaken. Een studie bij bijna 13.000 vrouwen toont aan dat dit echter niet het geval is. Maar vrouwen met bepaalde vormen van steriliteit lopen intrinsiek een hoger risico op ovariumkanker.

PUB

Steriliteit bij vrouwen kan talrijke oorzaken hebben. Eén ervan is een slechte werking van de eierstokken (of ovaria) waardoor de eisprong niet of zeer onregelmatig plaatsvindt. Zowel in het ene als in het andere geval is er weinig of geen kans op bevruchting door een spermatozoön.De eisprong kan worden gestimuleerd met een hormonale behandeling. Maar er heerste twijfel over de onschadelijkheid van dergelijke behandelingen. Zo werd vermoed dat ze een risicofactor zijn van ovariumkanker.

Gegevens afkomstig van meerdere studies, die tussen 1989 en 1999 in de Verenigde Staten, Denemarken, Canada en Australië bij bijna 13.000 vrouwen werden uitgevoerd, wuiven nu alle twijfel weg. Uit die gegevens blijkt het volgende:

  • Vrouwen die nooit een kind hebben gehad en vrouwen die reeds meer dan 5 jaar probeerden een kind te krijgen (en die als steriel werden beschouwd), liepen 2,7-maal meer risico op ovariumkanker dan vrouwen die sinds minder dan 1 jaar probeerden een kind te krijgen.
  • Zelfs een langdurige hormonale stimulatie van de ovaria bleek bij die vrouwen met een probleem van steriliteit niet gecorreleerd te zijn met het optreden van ovariumkanker.
Als de behandeling niet de oorzaak was, wat was dan wel de oorzaak van het verhoogde risico op ovariumkanker bij steriele vrouwen? Om op die vraag te antwoorden, onderzochten de auteurs de incidentie van ovariumkanker naargelang de oorzaak van de steriliteit bij de vrouwen. Daarbij is gebleken dat enkel vrouwen met endometriose (aanwezigheid van fragmenten van baarmoederslijmvlies in de eileiders) en vrouwen bij wie de oorzaak van de steriliteit niet bekend was, een hoger risico liepen op ovariumkanker. Die vrouwen vertonen dus een hoger risico op ovarium door hun steriliteit zelf, onafhankelijk van de behandeling.

Die resultaten mogen vrouwen die één van die twee vormen van steriliteit vertonen en toch moeder willen worden, er niet van weerhouden zich daarmee te laten behandelen. Wel moeten ze voor ogen houden dat ze meer risico lopen om ovariumkanker te ontwikkelen dan andere vrouwen en daarom moeten ze zich regelmatiger laten onderzoeken. Bovendien mag men niet vergeten dat die gegevens een statistische waarde hebben en dat, ook al is het risico hoger, de meeste vrouwen nooit ovariumkanker zullen krijgen. U moet alleen waakzaam blijven voor het geval dat...!Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 16/02/2002 - 00h00 Ness. Am J Epidemiol 2002; 155:00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
INTERVIEW: Relatie tussen de pil en borstkanker Geüpdatet op 03/12/2002 - 00h00

De meeste vrouwen die orale anticonceptiva (of voorbehoedsmiddelen) nemen, vragen zich af of ze daarmee geen risico lopen op borstkanker. We hebben de vraag voorgelegd aan Dr. David Elia, gynaecoloog.

Meer artikels