PUBLICITÉ

Ovariumcyste

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 03/06/2002 - 00h00
-A +A

Een ovariumcyste is een (meestal goedaardig) gezwel van de eierstok. Een ovariumcyste kan zich op elke leeftijd ontwikkelen, maar vooral tijdens de periode van genitale activiteit, van de puberteit tot de menopauze, vooral tijdens de adolescentie en vóór de menopauze.

PUB

Een ovariumcyste is een met vocht gevulde zak omgeven door een membraan (vlies) die zich in een eierstok ontwikkelt. Meestal betreft het een goedaardig gezwel. Soms is het gezwel kwaadaardig, het betreft dan ovariumkanker.

Welke zijn de oorzaken?

 • Functionele cyste: de frequentste vorm, komt voor bij jonge vrouwen. Het betreft een follikel (normale evolutie van een eicel) die abnormaal groeit in plaats van open te springen om de eicel af te geven. Een dergelijke cyste heeft de neiging regelmatig, bij elke cyclus, terug te keren.
 • Organische cyste, ook "echte" cyste genaamd. Men onderscheidt de dermoïde cyste (die gelijkt op de structuur van de huid), de sereuze cyste (gevuld met vocht), de mucoïde cyste (met een deegachtige inhoud), het dysembryoom of teratoom (cyste die embryonale resten bevat).
 • Ziektegebonden cyste: cyste ten gevolge van endometriose van de eierstok (endometriose is een gynaecologische aandoening gekenmerkt door de aanwezigheid van baarmoederweefsel buiten de normale plaats; endometriose is een frequente oorzaak van onvruchtbaarheid) of een cyste veroorzaakt door een ovulatiestimulerende behandeling die wordt toegepast bij onvruchtbaarheid.
 • Cyste tijdens de zwangerschap. Vaak ontstaat er tijdens het eerste trimester een cyste van het gele lichaam (overblijfsel van de follikel na uitdrijving van de eicel) dat progesteron afscheidt. Progesteron is een hormoon dat noodzakelijk is om de zwangerschap te laten doorgaan.
 • Ovariumkanker: komt gelukkig veel minder frequent voor. Kan zich uiten in de vorm van een zwelling in de buik, overeenstemmend met een zeer grote cyste of een uitstorting van ascitesvocht (ophoping van vocht in de buik), vermoeidheid en gewichtsverlies.

Wanneer raadplegen?

 • U voelt pijn in de onderbuik of in het bekken, meestal aan één kant, of u hebt pijn bij geslachtsgemeenschap.
 • U hebt onregelmatige regels en u verliest soms wat bloed buiten de regels (metrorragieën). De cycli zijn abnormaal lang.
 • Uw stem wordt schor en u krijgt meer haar.
 • U hebt last bij het wateren (een grote cyste die op de blaas drukt).
 • U raakt niet zwanger (door het uitblijven van de eisprong).
 • Soms wordt de cyste toevallig ontdekt bij een gynaecologisch of echografisch onderzoek.
 • De cyste kan ook aan het licht komen naar aanleiding van een verwikkeling, met name een ruptuur. Ruptuur (scheur) van een ovariumcyste veroorzaakt hevige pijn aan één kant, misselijkheid, braken en bleekheid. Een patiënte met een gescheurde cyste moet dringend worden gehospitaliseerd om geopereerd te worden. Andere verwikkelingen zijn torsie (draaiing om de lengte-as) met pijn en braken als gevolg en infectie met koorts en pijn.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 03/06/2002 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Van ovariumcyste tot … eierstokkanker Gepubliceerd op 02/08/2016 - 16h07

Een ovariumcyste is een meestal goedaardig gezwel van de eierstok , maar als hij kwaadaardig is, gaat het wel om eierstokkanker . Hoewel cysten vaak voorkomen, zijn kankertumoren in dit geval vrij zeldzaam.

Hebt u een knobbeltje in de borst? Geen paniek! Gepubliceerd op 31/01/2012 - 10h31

Een knobbeltje in de borst is meestal goedaardig. Toch doet u er goed aan uw arts te raadplegen om er zeker van te zijn dat het niet om borstkanker gaat. Aan de hand van de eigenschappen van het knobbeltje in de borst , kan men meestal de oorsprong e...

Chalazions: hou ze in het oog! Gepubliceerd op 21/05/2013 - 14h14

Een chalazion (ook wel hagelkorrel of strontje genoemd) is een kleine cyste die zich vormt aan de binnenkant van het ooglid. Het is meestal goedaardig, maar heeft wel de kwalijke neiging om terug te keren.

Meer artikels