PUBLICITÉ

Ouders met kinderen: vooral de nachtrust van de moeder lijdt eronder

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/03/2017 - 16h00
-A +A

Moeders boeten door de komst van een of meerdere kinderen meer in aan slaap dan vaders. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie.

PUB

Moeders slapen minder en voelen zich vaker moe

De auteurs van de studie beschouwden een nacht van zeven tot negen uur slaap als voldoende; minder dan zes uur  slaap gold als onvoldoende.

Het hebben van kinderen heeft vooral een weerslag op het aantal uren slaap van de moeders en op hun vermoeidheidsgevoel. Het was zelfs de enige bestudeerde factor met een significant effect op de duurtijd van de slaap­. 48 procent van de moeders met kinderen sliep meer dan zeven uur per nacht. Bij vrouwen zonder kinderen werd dat percentage gemeten op 62 procent.

Voor vaders liggen de zaken anders: de duur van de slaap lijkt niet te worden beïnvloed door het al dan niet hebben van kinderen.

Het gevolg is dat vrouwen ook vaker vermoeid rondlopen: op maandbasis iets minder dan één dag op de twee.

Hoe krijgt u de vermoeidheid de baas met een kind in huis?

We overstijgen even de gebruikelijke clichés over de respectievelijke rollen van de vaders en moeders. Er bestaan oplossingen om het aantal uren slaap op te drijven als er kinderen in huis zijn. Vrouwen kunnen ze wel degelijk doorvoeren, als de vaders een handje helpen! 

Meer uren slaap met kinderen in huis: hoe pakt u het aan?

  • Voer een avondroutine in waarin niet alleen het in bed steken van de kinderen een plaats krijgt, maar ook alle andere dingen die nog voor het slapengaan moeten gebeuren, zoals de vaat doen, alles voorbereiden voor de volgende dag, enz. Een goede taakverdeling en wat strakker organiseren kunnen kostbare minuten winst opleveren.
  • Durf gerust raad vragen aan een kinderarts als de nachten van de baby ook na vele maanden  nog heel onrustig blijven.
  • Laat de baby als dat kan af en toe eens bij zijn oma, oom of iemand anders. Dan kunt u eens rustiger en wat langer te slapen.

Verzorg uw nachtrust: geen cafeïne meer na 16 uur, geen gsm’s en andere schermen in de slaapkamer, enz. Vroeg gaan slapen en de slaap niet vatten, is het meest frustrerende dat er is!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/03/2017 - 16h00
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Waarom wil mijn kind niet slapen? Gepubliceerd op 20/01/2014 - 17h08

Van de eerste nachten tot de periode dat het kind naar school begint te gaan, is zijn slaapgedrag een van de belangrijkste gespreksonderwerpen van de ouders. En terecht: de slaap is enorm belangrijk voor de gezondheid van het kind, maar ook voor het...

Hoe minder men slaapt, hoe meer men weegt Geüpdatet op 19/12/2006 - 00h00

Obesitas komt steeds vaker voor bij kinderen. En kinderen slapen hoe langer hoe minder. Men schat dat 5 à 38% van de adolescenten elke nacht minder dan 8 uur slapen. Is er een verband tussen beide vaststellingen? Is het zo dat een tekort aan slaap vo...

Meer artikels