PUBLICITÉ

Ouders die een kind verliezen, leven minder lang

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 18/03/2003 - 00h00
-A +A

Er is een verhoogde mortaliteit vastgesteld bij moeders die een kind hebben verloren. Het kan daarbij zowel om een natuurlijke als om een niet-natuurlijke doodsoorzaak gaan. Deze verhoging is bijzonder uitgesproken tijdens de drie jaar na het overlijden van het kind. De kans op een niet-natuurlijke dood ligt namelijk 4 keer hoger dan normaal.

PUB

Bij dit Deense onderzoek werden 12.072 kinderen betrokken onder de 18 jaar, in de periode tussen 1980 en 1996. Hun ouders werden gevolgd tot ze zelf overleden. De auteurs stellen vast dat de mortaliteit bij moeders die rouwen om een gestorven kind, hoger ligt dan bij ouders die geen kind hebben verloren. Deze stijging is het meest uitgesproken bij ongevallen, zelfdoding of een andere, niet-natuurlijke doodsoorzaak (X 2,45), en doet zich vooral voor tijdens de eerste drie jaar na de dood van het kind (X 4). Op langere termijn is er meestal sprake van een natuurlijke doodsoorzaak: kanker, hart- en vaatziekten, spijsverteringsziekten enz.Deze verhoogde mortaliteit bij moeders zou des te sterker zijn als hun kind op niet-natuurlijke wijze en/of plots gestorven is. Moeders zouden ook des te meer lijden als het kind ouder is dan één jaar.

Wat de vaders betreft: de dood van een kind heeft in de regel geen invloed op hun mortaliteit. Toch neemt tijdens de eerste drie jaar na het overlijden van het kind het aantal sterfgevallen met een niet-natuurlijke doodsoorzaak toe (X 1,57).

Een onmiskenbare psychologische schok

Een dergelijke psychologische stress leidt tot fysiopathologische veranderingen die de kans op infectieziekten of hart- en vaatziekten kunnen verhogen en de prognose van een kanker kunnen wijzigen. Deze vorm van stress kan ook gedrag veroorzaken dat een rechtstreekse negatieve weerslag heeft op de levensverwachting: depressie en overmatig alcohol-, tabak- en druggebruik.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 18/03/2003 - 00h00 Li J. et coll., The Lancet 361 : 363-367, 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Minder mortaliteit door infarct Geüpdatet op 27/01/2002 - 00h00

Het Nationaal Instituut voor Statistiek (NIS) heeft zopas de laatste cijfers over de mortaliteit in België gepubliceerd, cijfers die dateren van... 1996.

Diabetes: de vis niet verdrinken! Geüpdatet op 15/04/2003 - 00h00

Ongeveer 3 % van de Belgen lijdt aan diabetes (1) . Deze ziekte verhoogt sterk de kans op hart- en vaatziekten, tenzij u ... regelmatig vis eet.

Meer artikels