PUBLICITÉ

Ouderenmishandeling: vaker dan het lijkt!

Gepubliceerd door Thomas Coucq, gezondheidsjournaliste op 31/10/2013 - 10h56
-A +A

Fysiek of psychisch geweld, financiële uitbuiting, verwaarlozing, enz. Mishandeling van bejaarden komt vaker voor dan we denken! Maar meestal gebeurt het onopgemerkt.

Maar wat verstaan we precies onder mishandeling? En hoe gaan we ermee om?

PUB

Ouderenmishandeling: wat is de omvang van het probleem?

Slagen, infantilisering, beledigingen, enz. 
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft 4 tot 6 % van de bejaarden ouder dan 65 jaar thuis een vorm van mishandeling meegemaakt. Het fenomeen zal met de veroudering van de bevolking in onze landen allicht nog toenemen.

De reële cijfers liggen ongetwijfeld hoger. Uit een studie die de universiteit van Luik in 2011 verrichtte in opdracht van de organisatie ‘Respect Seniors’ blijkt dat meer dan 25 % van de ondervraagde 70-plussers ooit al het gevoel heeft gehad in zijn fysieke of psychische integriteit te zijn aangetast.

Erover praten blijft moeilijk

Want er is de angst voor wraak, angst om in een rusthuis te worden 'geplaatst' of door de familie te worden verstoten (in meer dan 1 op de 3 gevallen zouden deze feiten door de kinderen worden gepleegd). Het is voor een slachtoffer dus niet altijd makkelijk om dit soort daden te melden. Niet zelden is het slachtoffer trouwens geïsoleerd en de mishandelende persoon de laatste van wie hij of zij nog bezoek krijgt.

Bovendien is het niet altijd vanzelfsprekend om een daad van mishandeling ook als dusdanig te identificeren en om uit te maken dat het opzettelijk is gebeurd. Het is dus moeilijk om duidelijk zicht te hebben op de omvang van het probleem.

Gepubliceerd door Thomas Coucq, gezondheidsjournaliste op 31/10/2013 - 10h56

* Cijfers: Respect Seniors. (1)www.respectseniors.be. (2) http://www.inforhomes-asbl.be/fr/index.php?option=com_content&view=article&id=89&Itemid=22. (3) http://www.ouderenmisbehandeling.be/.
Met dank aan Dominique Langhendries, directeur van Respect Seniors (Waalse vereniging voor de strijd tegen ouderenmishandeling) voor zijn bijdrage aan dit artikel.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Alles over melktandjes Gepubliceerd op 07/01/2014 - 14h31

Melktandjes blijven niet lang, maar ze hebben wel hun nut . Het verlies ervan wordt vaak ervaren als een belangrijke stap in het leven van een kind. En de zorg die eraan wordt besteed, bepaalt vaak de gezondheid van de definitieve tanden.

Meer artikels