PUBLICITÉ

Ouderdomsvlekken of lentigo: wat kunnen we ertegen doen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/07/2012 - 15h10
-A +A

Ouderdomsvlekken, ook lentigo of in het meervoud lentigines genoemd, zijn bruine vlekken, die gewoonlijk nade leeftijd van 40 jaar verschijnen op de aan de zon meest blootgestelde plaatsen: de rug van de handen, het gezicht, het decolleté, bij de mannen ook het hoofd…

Hoe kan u deze ouderdomsvlekken voorkomen en wat moet u doen als ze zich voordoen?

PUB

Kan men ouderdomsvlekken voorkomen?

Anders dan sproeten of schoonheidsvlekjes, zijn ouderdomsvlekken het gevolg van een plaatselijke reorganisatie van de melanine in de huid, met andere woorden van het pigment dat kleur geeft aan de huid.

U kan deze vlekken voorkomen door u niet bloot te stellen aan de zon. Smeer bovendien altijd zonnebrandcrème en blijf in de schaduw, in het bijzonder tussen 11 en 16 uur. Het hele jaar lang, ongeacht of de zon schijnt of niet, doet u er goed aan een dagcrème te gebruiken die een uv-filter bevat. Dit is belangrijk aangezien u zich op deze manier niet alleen beschermt tegen ouderdomsvlekken, maar ook tegen huidkanker!

Het is echter wel zo dat naarmate men ouder wordt, het risico op ouderdomsvlekken stijgt. Ook hun aantal neemt dan toe. En wanneer die ouderdomsvlekken opduiken, zijn de hier aangehaalde raadgevingen nog meer van toepassing. Erfelijkheid kan een rol spelen bij het verschijnen van ouderdomsvlekken, maar waarschijnlijk niet in dezelfde mate als bij blootstelling aan de zon, zeker niet sinds zonnen een modeverschijnsel is geworden.

Deze vlekken kunnen in elk geval esthetische schade veroorzaken, zodat bepaalde mensen ze ook willen laten verwijderen.

Welke zijn de oplossingen tegen ouderdomsvlekken?

Opgelet: heel wat crèmes gaan er prat op de vlekken te kunnen verwijderen, maar geen enkele is er ooit in geslaagd. Omdat ze de depigmentatie stimuleren of omdat ze geacht worden de huid te bleken, kunnen ze zelfs gevaarlijk zijn. Ze bevatten inderdaad niet-toegelaten stoffen of zorgen voor onesthetische resultaten (vlekken die te wit geworden zijn ten opzichte van de oorspronkelijke huidkleur). Raadpleeg in elk geval eerst een arts, dermatoloog of apotheker!

Vloeibare stikstof

Sommige dermatologen stellen voor elke bruine vlek te behandelen met vloeibare stikstof. Omdat de huid op deze manier aan de oppervlakte wordt verbrand, is ze verplicht zich te vernieuwen. Goed om te weten: vloeibare stikstof wordt eveneens gebruikt om wratten te verbranden. Het gaat hier dus om een agressieve behandeling waarmee men voorzichtig moet omspringen!

Peeling

Bij chemische peelings wordt gebruikgemaakt van bestanddelen die min of meer in de diepte actief zijn, dit om de huid een nieuwe glans te bezorgen door de dode cellen aan het huidoppervlak te verwijderen, om de huid te verjongen door haar te laten vervellen of om de huid doodgewoon in de diepte te vernieuwen.

Laserbehandeling

Dit is misschien de beste oplossing. Deze techniek bestaat erin de pigmentcellen door de warmte uiteen te laten vallen. Op deze manier verwijdert men plaatselijk en geleidelijk elke overdreven en niet-homogeen gekleurde vlek. Na één sessie wordt de vlek zwart, alvorens los te komen. Op dezelfde manier kan ook een flashlamp gebruikt worden.

We moeten onthouden dat alle behandelingen gedurende enkele dagen littekens achterlaten op de huid. Na een behandeling, moet de huid goed beschermd worden tegen de zon en men doet er goed aan vaak crème aan te brengen om de genezing van het litteken te bevorderen.

Moet de huid gecontroleerd worden?

Ja! Elke huidvlek, zoals ouderdomsvlekken en schoonheidsvlekjes, moet in het oog gehouden worden. Vlekken die dikker of groter worden of waarvan de omtrek onregelmatig van vorm wordt, kunnen wijzen op de aanwezigheid van een melanoom, een gevaarlijke huidkanker.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 03/07/2012 - 14h42 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/07/2012 - 15h10

Syndicat national de médecine plastique (Franse nationale vakvereniging voor plastische geneeskunde), www.medecine-plastique.com, juni 2010

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Angiomen of wijnvlekken Geüpdatet op 15/02/2005 - 00h00

Het is een vaak voorkomend fenomeen: één baby op tien heeft één of meerdere vlekken op de huid. Soms zijn die minuscuul, maar soms ook wat groter. In de meeste gevallen zijn vaatgezwellen echter goedaardig en gaan ze spontaan weer weg.

Ouderdomsvlekken? Uitleg en tips Gepubliceerd op 05/03/2013 - 11h41

" Ouderdomsvlekken " zijn eigenlijk pigmentvlekken , die ontstaan door de leeftijd en dikwijls ook door blootstelling aan de zon . Weten wat ze zijn is goed, maar weten hoe u erop moet reageren is nog veel beter!

Meer artikels