PUBLICITÉ

Otitis: pijnlijke oren

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 20/01/2004 - 00h00
-A +A

Otitis is een ontsteking van de verschillende gehoorgangen en -holten. De meest voorkomende vorm bij kinderen is een acute middenoorontsteking. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie komt dit type ontsteking zeer frequent voor in de vroege kinderjaren, met ongeveer 23 miljoen gevallen per jaar in Europa. Ze is doeltreffend te behandelen met antibiotica, maar dan moet de behandeling wel vroeg genoeg starten.

PUB

Otitis is de op één na belangrijkste reden om een kinderarts te raadplegen. Maar weinig kinderen ontsnappen aan deze bijzonder pijnlijke aandoening: tussen zes maanden en één jaar krijgt één op de drie kinderen minstens één oorontsteking. De ontsteking wordt veroorzaakt tijdens een verkoudheid of een rinofaryngitis (keel- en neusholteontsteking) door virussen en bacteriën die vanuit de neus het oor bereiken. De symptomen zijn: hevige pijn, koorts (38,5°) en soms ook spijsverteringsstoornissen (buikpijn, diarree, braken). Het kind huilt van de pijn en weigert te eten.

De arts onderzoekt het oor met een lichtloep, ook otoscoop genoemd. Als het trommelvlies gewoon rood is, spreken we van congestieve otitis; die wordt behandeld met koortsremmers en oordruppels. Is het trommelvlies daarentegen ondoorzichtig of bol, en is er sprake van sijpelend oorvocht (effusie), dan zijn er antibiotica nodig. Soms wordt een paracentese verricht. Daarbij wordt onder lokale of volledige verdoving het trommelvlies doorboord, om de etter af te voeren en de pijn te verzachten. Een oorontsteking moet hoe dan ook van dichtbij gevolgd worden tot ze volledig genezen is. De meest voorkomende complicatie is immers een chronische ontsteking. In veel zeldzamer gevallen kan de ontsteking het bot aantasten achter het oor - we spreken dan van een rotsbeenontsteking of mastoïditis -, het binnenoor of de hersenvliezen. Herhaalde oorontstekingen kunnen de gehoorfunctie aantasten. Het kind hoort dan steeds slechter, en we spreken in dat geval van maligne otitis. Naast antibiotica en soms ontstekingsremmers is ook een oorbuisje nodig. Het wordt ingebracht voor zes maanden tot één jaar en groeit er vaak spontaan uit. Soms moeten de poliepen weggenomen worden (adenoïdectomie) om een terugval te vermijden. Verder is gedurende één of twee jaar een regelmatig gehooronderzoek nodig, met om de zes maanden een audiogram.

Aangezien oorontstekingen veroorzaakt worden door de virussen en bacteriën die in de lucht hangen bij een hoofd- of neusverkoudheid, is de beste preventie ze verhinderen. De meest doeltreffende manier om dat te doen, is regelmatig de neus van uw baby snuiten en hem reinigen met fysiologisch serum of zeewaterspray. Ook externe otitis bestaat. Het gaat dan om een ontsteking van de uitwendige gehoorgang. Ze komt vooral voor bij kinderen die pootjebaden in het zwembad. Het water kan de natuurlijke microbiële flora van de gehoorgang verstoren, en er kunnen schimmels of microben in woekeren die pijn, jeuk en sijpelend vocht veroorzaken. Een buitenoorontsteking kan snel genezen met een lokale behandeling - afzuiging van het vocht en druppels - , soms in combinatie met ontstekingsremmers. Als het zwembad de boosdoener is, kan deze ontsteking voorkomen worden door de oren goed af te drogen zodra het kind uit het water komt en door oordopjes te dragen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 20/01/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
mariedebruin

Goed artikel. Het is altijd erg vervelend om een baby te zien met een oorontsteking. Die hebben dan zoveel pijn en je kan niets doen. Het is inderdaad aan te raden om een gehooronderzoek te doen na de ontsteking. Je weet maar nooit of het gehoor van de baby beschadigd is geraakt.

PUBLICITÉ
Lees ook
Diabolo's in de oren om te beschermen tegen otitis Gepubliceerd op 30/03/2017 - 14h57

Diabolo 's of transtympanale draineerbuisjes worden nooit zomaar ingebracht. Dat gebeurt pas na een observatieperiode en wanneer de behandelingen op basis van geneesmiddelen niet tot een gunstig resultaat geleid hebben. Er zijn drie belangrijke indic...

Hoesten bij baby’s: maak komaf met de hardnekkige opvattingen! Geüpdatet op 27/10/2015 - 09h44

Hoesten is een natuurlijke reactie die haar nut heeft. Het is een mechanisme dat overmatige neus- en bronchiënafscheiding bestrijdt. Ook al geeft hoesten ongemakken, het absoluut willen stoppen is niet verstandig. Hoestmiddeltjes en andere slijmoplos...

Wat doen wanneer een kind snurkt? Geüpdatet op 08/06/2009 - 00h00

Snurken op zich is niet gevaarlijk. Als het snurken echter gevolgen heeft voor de gedragingen van het kind, gaat het wellicht om het slaapapneusyndroom, dat in elk geval moet behandeld worden.

Meer artikels