PUBLICITÉ

Osteoporose : Zowel bij mannen als bij vrouwen

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 15/10/2002 - 00h00
-A +A

Eén ongelijkheid tussen man en vrouw is verdwenen. Belgische mannen kunnen nu eindelijk dezelfde behandeling voor osteoporose krijgen als vrouwen.

PUB

Osteoporose wordt gedefinieerd als broosheid van het bot. De oorzaken daarvan kunnen uiteenlopend zijn, maar het gevolg is steeds: een verhoogde kans op breuken. Osteoporose wordt vooral gediagnosticeerd bij postmenopauzale vrouwen omdat de beschermende hormonen zijn weggevallen. Maar het zou fout zijn te denken dat osteoporose niet voorkomt bij mannen. Osteoporose komt 4-maal vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, maar 25% van de femurhalsfracturen doen zich voor bij mannen.

Nog maar eens hormonen!

Net zoals bij vrouwen, maar dan in mindere mate, kan de verminderde hormoonproductie bij het verouderen een rol spelen, maar de gegevens bij de man blijven tegenstrijdig. Maar naast de daling van testosteron, het mannelijke geslachtshormoon, kunnen nog andere factoren verklaren waarom de botmassa progressief vermindert. Mogelijke factoren zijn:

  • tekort aan vitamine D door onvoldoende blootstelling aan de zon
  • onvoldoende lichaamsbeweging
  • voedingstekorten
  • alcoholisme.
De behandeling zou dezelfde moeten zijn als bij vrouwen, behalve wat hormonale substitutietherapie betreft. Aangetoond werd dat elke behandeling die tot doel heeft het botverlies te vertragen, gewettigd is.

Equivalente behandeling

Maar tot voor kort waren mannen met osteoporose in het nadeel. Eén van de geneesmiddelen die aan vrouwen worden toegediend, nl. Fosamax®, werd voor mannen niet terugbetaald. Maar nu heeft de minister voor Sociale Zaken een einde gemaakt aan die ongelijkheid. Daardoor daalt de prijs van een behandeling per maand van 38,42 naar 9,6 € (of 5,74 € voor mannen met een WIWG-statuut). Wel moet de adviserend geneesheer van het ziekenfonds zijn goedkeuring geven en daarvoor is een botdensitometrie (meting van de botdensiteit) noodzakelijk.

Naast de symptomatische behandeling is preventie essentieel, zowel bij mannen als bij vrouwen. Meer informatie vindt u in de vele artikels over osteoporose op onze website.
Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 15/10/2002 - 00h00 Persmededeling van minister Frank Vandenbroucke
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vrouwen hebben ook cholesterol na de menopauze Geüpdatet op 08/04/2008 - 00h00

Wist u dat, vóór de leeftijd van 75 jaar, meer vrouwen dan mannen sterven ten gevolge van cardiovasculaire ziekten? Dat na de menopauze het cholesterolgehalte van vrouwen even hoog is als dat van mannen? U wist het wellicht niet, als wij tenminste de...

Vitamine D: goed tegen breuken en valpartijen Geüpdatet op 15/04/2003 - 00h00

Vitamine D biedt zeer interessante perspectieven als primaire preventie van osteoporose en de bijgaande complicaties. Een kuur met vitamine D is doeltreffend, gemakkelijk, goedkoop en zowel nuttig voor mannen als voor vrouwen. Deze vitamine heeft nie...

Osteoporose bij mannen Geüpdatet op 15/04/2008 - 00h00

Mannen krijgen vaak niet de juiste of zelfs geen behandeling tegen osteoporose. Vanaf hun 70ste laten ze daarom best de broosheid van hun botten meten. Dat schrijven Australische artsen in het nieuwste nummer van The New England Journal of Medicine.

Osteoporose: ook de mannen! Geüpdatet op 26/10/2004 - 00h00

Omdat 40% van de vrouwen wordt getroffen door osteoporose, wordt de 16% van de mannen die eraan lijden vaak vergeten. Dit aandeel, dat zeker niet verwaarloosbaar is, wordt gedeeltelijk verklaard door de vergrijzing van de mannelijke bevolking, maar o...

Meer artikels